Lichaamsbeweging na een stomaoperatie: 6 veelgestelde vragen

Fit blijven is een belangrijk onderdeel van uw gezondheid. Als u vragen heeft over hoe uw stomaoperatie uw actieve levensstijl kan beïnvloeden, kunt u hier de antwoorden krijgen.

Exercising after Ostomy Surgery - 6 Common Questions

Vind hier antwoorden op uw vragen over lichaamsbeweging met een stoma

Een stomaoperatie is een belangrijke ingreep die u niet mag onderschatten. De eerste paar weken en maanden na de operatie kunnen moeilijk zijn. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen aan het stoma. Zodra u echter volledig genezen bent, kunt u beginnen om de fysieke activiteiten die bij u passen op te pakken.

Voor vele patiënten zorgt een stomaoperatie voor hernieuwde levenslust. Samen met dat nieuwe enthousiasme komt het verlangen en de vastberadenheid om nieuwe doelen te bereiken. Of zelfs om een nieuwe sport uit te proberen.

Voordat u aan de slag gaat, vindt u hier een aantal veelgestelde vragen en antwoorden:

1. Welke soorten sport en lichaamsbeweging kan ik doen?

Voordat u kijkt naar specifieke sporten en fitnessactiviteiten is het belangrijk te begrijpen hoe uw lichaam heeft gereageerd op uw operatie. Als u geen complicaties heeft en uw professionele zorgverlener geen bezwaren maakt, kunt u vrijwel elk type lichaamsbeweging uitoefenen, waaronder zwemmen. Contactsporten, zoals rugby of voetbal, kunnen moeilijker zijn. Ook activiteiten met veel buigbewegingen, zoals bowlen of aerobics, kunnen moeilijker zijn voor u.

2. Kan mijn stoma sport verdragen?

Uw stoma is sterker dan u denkt. Uw stoma ziet er misschien kwetsbaar uit . Een stoma is sterk en veerkrachtig. Ongeveer tien dagen na de operatie is de huid rondom het stoma volledig genezen.  Een week of zes na de operatie kan er na overleg met een professionele zorgverlener voorzichtig gestart worden met sportieve activiteiten.

3. Moet ik mij zorgen maken over het krijgen van een parastomale hernia (stomabreuk)?

Ja, met een stoma loopt u risico op een parastomale hernia (stomabreuk) door verkeerde tiltechnieken, hoesten of niezen. Het stoma wordt door een opening in de rechte buikspier aangelegd. Deze rechte buikspier heeft  daardoor een zwakke plek. 

4. Wat kan ik doen om een parastomale hernia te voorkomen?

Er zijn preventieve maatregelen die u kunt nemen om een parastomale hernia te voorkomen. Neem contact op met uw fysiotherapeut om goede tiltechnieken aan te leren. Bij hoesten of niezen, ondersteun met uw hand(en) de buik rondom uw stoma en geef licht tegendruk om teveel druk op het stoma te voorkomen.

5. Wat kan ik doen als ik een parastomale hernia krijg?

Neem contact op met uw professionele zorgverlener voor advies over activiteiten en hulpmiddelen, zoals steungordels, die mogelijk nuttig kunnen zijn voor uw individuele situatie.

6. Wat kan ik doen bij een perianale wond? Kan ik nog aan lichaamsbeweging doen?

U kunt actief zijn. Geef de perianale wond de gelegenheid om goed te genezen.  Overleg met uw zorg professional welke activiteiten het beste bij u passen. Na het genezen van de perianale wond is het goed om te bewegen, de huid rondom de geheelde wond  blijft daardoor flexibel.