Een stoma en werken

Uw stoma zal waarschijnlijk geen probleem zijn op het werk. Maar er zijn wel enkele zaken waar u rekening mee kunt houden, afhankelijk van het soort werk dat u doet.

On the Job with an Ostomy

Voel u prettig met een stoma op het werk.

Maakt u zich zorgen dat uw stoma uw werk zal verstoren? In de meeste gevallen zal het zo'n vaart niet lopen. Maar het hangt er natuurlijk van af welk werk u doet en welke bewegingen u daarbij maakt.

Kantoorbanen en zittend werk

Als u aan een bureau zit, op een computer werkt of administratief werk doet, zou uw stoma geen probleem hoeven zijn. Maar als u bijvoorbeeld bent geopereerd aan uw rectum (endeldarm), kan het lastig zijn om lang achtereen te zitten. Gebruik een comfortabele stoel of een kussen. Als u een wond in uw bilnaad heeft (perineale wond) , verdwijnt de drukpijn meestal na enkele maanden. Als het ongemak niet verdwijnt, bespreek het dan met uw zorgteam.

Buigen en strekken

Als u werk doet waarbij u veel moet buigen en strekken, zijn er twee dingen die kunnen helpen. Draag allereerst een opvangzakje dat aan een stomagordel kan worden bevestigd, voor extra zekerheid. Ten tweede: draag ruim zittende kleding en vermijd strak zittende riemen en broeken.

Lichamelijke inspanning

Als u lichamelijk inspannend werk verricht, kunt u gaan transpireren op de plaats waar de huidplak op uw huid is aangebracht. Dit kan frustrerend zijn omdat de kleefkracht van de huidplak door uw bezwete en vettige huid kan afnemen. Daarom zult u de huidplak vaker moeten vervangen. U kunt ook proberen een huidplak te gebruiken die beter bestand is tegen transpiratie. Ook een huidplak met een langere draagtijd kan helpen om de draagtijd van de huidplak te verlengen. Uw stomaverpleegkundige of uw leverancier van stomaproducten kan ook nuttige aanbevelingen doen.

Met geduld, vastberadenheid en een gezonde dosis realisme kunt u zich op het werk prima redden met uw stoma. Met een positieve instelling en enkele voorzorgsmaatregelen kunt u weer gewoon aan het werk.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: Thuis- en werkleven