Reizen met een stoma – zon en vermaak

Een stoma hoeft u er niet van te weerhouden om volop te genieten van elke minuut van uw vakantie. Hier zijn enkele praktische tips om een geweldige tijd te hebben. 


Travel with an Ostomy - Sun and Fun

Ontdek de sleutels tot leuke reizen met een stoma.

Wanneer u bent gearriveerd op uw bestemming, is het tijd om tot rust te komen en te ontspannen. Nu kunt u volledig genieten van de lokale activiteiten, zoals een bezoek aan het strand, ook al heeft u een stomaoperatie ondergaan. U hoeft alleen enkele praktische zaken in gedachten te houden:

Overnachtingen

U heeft een aantal slimme reistips opgevolgd en u heeft alles bij u wat u nodig heeft. Als u logeert bij vrienden of familie, vertel hen dan op een geschikt moment in het kort over uw stoma en toiletbehoeften. Waarschijnlijk zal u aangenaam verrast zijn over hun begrip. Als u in een hotel verblijft, zorg er dan voor dat u gemakkelijk toegang heeft tot de badkamer, of het toilet, met voldoende ruimte om gemakkelijk en in uw eigen tempo uw stoma te kunnen verzorgen. 

Warm klimaat en uitdroging 

Als u in een warm klimaat verblijft, neemt de kans op uitdroging toe. Hier zijn enkele tips:

  • Als u een stoma heeft, is het met name belangrijk dat u voldoende water drinkt. Houd goed in de gaten of u voldoende plast. Als dit minder is dan normaal, kan dat er op duiden dat u last heeft van uitdroging.
  • In een geval van ernstige uitdroging kunnen sportdrankjes uitkomst bieden, maar deze drankjes bevatten altijd zout en suiker, in wisselende concentraties. Kies een drankje dat de hoeveelheid zout bevat die u nodig heeft, en zo min mogelijk suiker.
  • Te veel alcohol versnelt uitdroging. Geniet, maar drink met mate.
  • Als u anti-diarreemiddelen gebruikt en goed oplet wat u eet en drinkt, kunt u probleemloos genieten van de lokale culinaire specialiteiten.  

Genieten van de zon 

Wanneer u op vakantie bent, wilt u relaxen en plezier hebben. Dat betekent ook dat u leuke kleding wilt dragen. Hier zijn enkele tips:

  • Met een stoma zijn er slechts weinig beperkingen wat betreft kleding. Let er alleen wel op dat u geen zeer strakke kleding draagt, omdat hierdoor de afvoer van ontlasting en/of urine naar het opvangzakje kan worden belemmerd.
  • Maar er is geen enkele reden waarom u niet kunt genieten van een bezoek aan het zwembad of het strand. Kies badkleding die voor u het meest comfortabel is, afhankelijk van de plek van uw stoma. 
  • Sommige mensen geven de voorkeur aan badkleding met opvallende kleuren en/of patronen, om de aandacht af te leiden van het opvangzakje. Sommige vrouwen dragen een strandjurkje of omslagdoek over hun badpak.
  • Als u geen badkleding naar uw gading kunt vinden, is er ook badkleding verkrijgbaar die speciaal voor mensen met een stoma is ontworpen. Zoek online naar 'stoma badkleding' of een vergelijkbare term, neem contact op met een stomavereniging of praat met uw stomaverpleegkundige.

Open of print de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Reizen