Reizen met een stoma – voeding en fitheid

Ja, natuurlijk kunt u lokale gerechten eten en meedoen aan activiteiten wanneer u op vakantie of op reis bent. Hieronder volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat u ook op reis nog steeds kunt genieten van het eten en de activiteiten nu u een stoma heeft.

 

Travel with an Ostomy - Diet and Fitness

Hieronder vindt u reistips over fitheid en dieet voor mensen met een stoma.

Een van de leuke dingen van reizen is het ontdekken van alles dat de lokale keuken te bieden heeft. En dan zijn er doorgaans ook allerlei leuke activiteiten waaraan u kunt deelnemen. Uw stoma hoeft dergelijke pleziertjes niet in de weg te staan. Met de onderstaande praktische fitness- en voedingsrichtlijnen kunt u probleemloos reizen.

Eten en drinken 

Hieronder ziet u enkele tips om veelvoorkomende voedingsproblemen tijdens het reizen met een stoma te voorkomen:

  • Tijdens het reizen in vliegtuigen, waar de lucht vaak erg droog is, en tijdens activiteiten in een warm klimaat ligt uitdroging op de loer. Drink veel water. 
  • Als de waterkwaliteit te wensen overlaat, koop dan flessen water. Niet alleen om te drinken, maar ook voor het tandenpoetsen en het reinigen van uw colostoma
  • Verandering van uw voedingspatroon (of het klimaat waaraan u bent gewend) kan de werking van uw darmen verstoren. Vraag aan uw zorgprofessional of het zinvol is om anti-diarreemiddelen of rehydratiezout mee te nemen als u op reis gaat. Bespreek alle medicijnen met uw zorgprofessional.
  • Diarree kan een natriumtekort veroorzaken. Maar het is moeilijk om te bepalen hoeveel u tekort komt. Raadpleeg een diëtiste. Als uw diarree 24 uur aanhoudt, schakel dan medische hulp in.

Fitheid en sport 

Als u geen complicaties heeft en uw zorgprofessional geen bezwaar heeft, kunt u op uw reisbestemming sporten en deelnemen aan activiteiten. Contactsporten en sporten waarbij het buigen van het lichaam veel voorkomt, zoals bowling en aerobics, zijn mogelijk maar vraag het wel aan uw zorgverlener. Als er een zwembad of een strand op uw bestemming is, kunt u gewoon gaan zwemmen, ook al heeft u een stoma.

Wilt u een nieuwe sport of activiteit gaan beoefenen tijdens uw vakantie, maar weet u niet zeker of u hierbij beperkt wordt door uw stoma? Er zijn stomaverenigingen in Nederland die u in contact kunnen brengen met andere mensen met een stoma die ervaring hebben met de betreffende sport of activiteit. Hij of zij kan u praktisch advies geven voordat u naar uw bestemming vertrekt.

Open of print de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Reizen