Lichaamsbeweging, voeding en drinken: Wat u WEL en NIET kunt doen

Weer fit worden na een stomaoperatie kan inspirerend werken. Vergeet niet dat uw behoeften wat betreft eten en drinken zijn veranderd, kijk daarom naar onderstaande eenvoudige tips voor wat u WEL en juist NIET moet doen.

Exercise and Diet - Hydration Do's and Don'ts

Fitness- en voedingsrichtlijnen voor mensen met een stoma

Wanneer u herstellende bent van een stomaoperatie en uw leven weer oppakt, merkt u vanzelf welk soort voeding het beste werkt voor u. Wat we eten is onderdeel van wie we zijn en een stoma hoeft daar geen verandering in te brengen. Wanneer u lichamelijke oefeningen doet, moet u er rekening mee houden dat er een nieuw voedingsaspect is bijgekomen.

Hier vindt u enkele tips voor wat u WEL en NIET kunt doen om gezond en actief te blijven:

WEL: neem maatregelen om veelvoorkomende problemen te voorkomen. Niets kan uw plannen voor goede conditie zo verstoren als diarree, constipatie en andere veelvoorkomende problemen. Als u een colostoma heeft, kunt u alles eten wat u wilt. Als u een ileostoma heeft, houd dan rekening met de richtlijnen die er zijn voor stomadragers met een ileostoma. Voor beide stoma´s geldt: in het begin wel voorzichtig zijn en goed kauwen om mogelijke spijsverteringsproblemen te voorkomen. Let goed op uw lichaam om te ervaren wat u wel of niet kunt eten.

NIET: er vanuit gaan dat uw voedingsbehoeften niet zijn veranderd. Alle voeding bevat energie in de vorm van calorieën. Uw lichamelijke activiteiten en de snelheid van uw stofwisseling bepalen hoeveel calorieën u nodig heeft. In een vroeg stadium van uw genezing heeft u mogelijk meer calorieën nodig in de vorm van eiwitten voor een goed herstel van uw lichaamscellen en uw spieren. Een diëtist(e) kan ook nuttige aanbevelingen doen.

WEL: houd uw gewicht in de gaten. Gevarieerde en gezonde voeding, in de juiste hoeveelheden, helpen om gezond te blijven. Vitaminesupplementen kunnen ook bijdragen aan een optimale voeding. Vergeet niet: een goede conditie is het resultaat van een ideale balans tussen voeding en beweging.

NIET: een toegenomen vochtbehoefte negeren. Als u een stoma heeft, met name na een ileostoma, bent u meer vatbaar voor uitdroging. Drink voldoende water, tenzij u een vochtbeperking is opgelegd. Lichamelijk activiteit in een warm klimaat kan met name gevaarlijk zijn.

WEL: neem snel maatregelen als u uitgedroogd raakt. Als u na uitdroging de vochtbalans van uw lichaam weer op niveau moet brengen, is het drinken van water altijd het beste. Sportdrankjes kunnen ook helpen, evenals speciale rehydratieoplossingen die in de meeste apotheken verkrijgbaar zijn. Blijf deze vloeistoffen gebruiken tot uw urine de hele dag licht geel is