Ontwikkelen van een gezond voedingspatroon

Onze dagelijkse gewoontes bepalen in belangrijke mate ons leven. Het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan een snel herstel na een stomaoperatie, en een blijvend goede gezondheid.

Developing Healthy Eating Habits

Hieronder vindt u informatie over een gezond voedingspatroon voor mensen met een stoma.

Uw kwaliteit van leven wordt mede bepaald door uw dagelijkse routines. Met name als u een stoma heeft, is het belangrijk om een goed voedingspatroon te ontwikkelen. Allereerst is het belangrijk dat u zich bewust bent van een zeer belangrijke regel: alles wat u eet en drinkt heeft invloed. Focus daarom op variatie, hoeveelheid en voedingswaarde. Pas elke dag de volgende vier regels toe om op de goede weg te blijven:

  • Kies voor gezonde voeding en dranken uit alle vijf voedselgroepen: granen, groenten, fruit, eiwitrijke producten en zuivel
  • Eet niet meer calorieën dan goed voor u is. Deze hoeveelheid baseert u op uw leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en lichamelijke activiteit.
  • Pas op voor gewichtstoename. Eet en drink zo weinig mogelijk voedsel en dranken waar u van kunt aankomen. Hiermee verkleint u ook de kans op ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker.
  • Maak er een gewoonte van om de informatie over voedingswaarden en ingrediënten op het etiket te lezen. Op basis hiervan kunt u gezonde keuzes maken bij wat u eet en drinkt. Eet zo veel mogelijk voedingsproducten met weinig verzadigde vetten, natrium en toegevoegde suikers.

Open of print de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Gezond eten