6 manieren om uw angst voor zwemmen met een stoma te overwinnen

Zwemmen is een van de beste vormen van lichaamsbeweging na een stomaoperatie. Toch zijn er veel mensen die zwemmen uit de weg gaan, wellicht omdat ze zich een beetje schamen voor hun stoma, of om andere redenen. Hier zijn 6 tips die u kunnen helpen om gelijk in het diepe te duiken.

6 Ways to Overcome your Fear of Swimming with a Stoma

Zoek hulp om uw angst voor zwemmen met een stoma te overwinnen.

Als u herstellende bent van een stomaoperatie, is zwemmen de ideale vorm van lichaamsbeweging. Hierbij gebruikt u namelijk alle spieren in uw lichaam. En u kunt langzaam beginnen en geleidelijk uw conditie opbouwen. Maar het mooiste is nog dat er geen enkele reden is waarom iemand met een stoma niet vol vertrouwen een duik kan nemen.

Hieronder ziet u 6 manieren om uw angst te overwinnen.

  1. Pas uw zwemkleding eerst thuis: U kunt net zo veel van het water genieten als vóór uw stoma. Pas uw zwemkleding met uw opvangmateriaal eerst thuis. Probeer het uit in bad of onder de douche om te wennen hoe het voelt en hoe het eruit ziet wanneer het nat is.
  2. Controleer of uw opvangmateriaal veilig is:  U kunt er op vertrouwen dat uw opvangmateriaal niet los kan komen in het water. U kunt dit eenvoudig zelf controleren. Ga een poosje in een volle badkuip zitten of liggen om te testen of de huidplak goed blijft zitten en geen lekken vertoont. De kans dat uw opvangzakje losraakt is zeer klein, zelfs als u een tweedelig opvangsysteem gebruikt.
  3. Vervang met vertrouwen: Verkleden in het bijzijn van andere mensen in een kleedkamer hoeft geen probleem te zijn. U kunt bijvoorbeeld een lang T-shirt dragen dat het grootste deel van uw lichaam bedekt. Maar gewoon een handdoek over uw schouder kan al voldoende zijn om uw stoma te verbergen. Maar u kunt zich natuurlijk ook thuis omkleden en uw gewone kleding over uw zwemkleding dragen.
  4. De juiste zwemkleding vinden: Mogelijk kunt u zwemkleding vinden die lekker zit en ook nog goed staat; dit is mede afhankelijk van de plek van uw stoma. Sommige vrouwen dragen een strandjurkje of ‑omslagdoek over hun badpak. Als u geen badkleding naar uw gading kunt vinden, is er ook badkleding verkrijgbaar die speciaal voor mensen met een stoma is ontworpen. Zoek online naar 'stoma badkleding' of een vergelijkbare term, neem contact op met een stomavereniging, of praat met uw stomaverpleegkundige. Gaat u op vakantie? Lees onze reistips in het artikel Genieten van de zon.
  5. Bereid u voor op een duik in het diepe: Als u van plan bent het zwembad in te duiken, controleer dan eerst of uw opvangsysteem goed vastzit. Als u helemaal zeker wilt zijn, kunt u nauwsluitende badkleding dragen om het opvangmateriaal goed op z'n plaats te houden. Mannen kunnen een zwemshort dragen en het koordje strak rond het middel aantrekken.
  6. Houd uw vast aan dit geruststellende feit: Het is normaal om u zorgen te maken dat anderen uw stoma zullen opmerken en gaan staren. Maar de realiteit is echt anders: de meeste mensen zullen niet eens opmerken wat de kleur van uw badkleding is, laat staan wat er onder zit.