Team- en contactsport met een stoma

Als u altijd plezier heeft beleefd aan de actie van een team- of contactsport, hoeft u zich geen zorgen te maken of u weer kunt gaan spelen. Het hebben van een stoma betekent wel dat u vooruit moet plannen, maar u kunt weer gewoon meedoen.

Contact and Team Sports with an Ostomy

Advies over deelname aan team- en contactsporten na een stomaoperatie.

Als u vóór uw stomaoperatie heeft deelgenomen aan een contact- en teamsport, zoals voetbal, basketbal, rugby of American football, kunt u dat gewoon blijven doen. Natuurlijk maakt u zich zorgen over uw stoma en of deze beschadigd kan raken. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u die tackle of sliding gewoon weer maken.

Gun uw stoma de tijd om volledig te genezen. Neem contact op met uw zorgprofessional voordat u een contactsport gaat beoefenen. Het kan een aantal weken of maanden duren voordat de wond is genezen en uw stoma is gekrompen tot de definitieve grootte. Beschadiging van uw stoma is niet waarschijnlijk, maar u moet wel voorzichtig zijn en de stoma beschermen.

Zorg ervoor dat het stomaopvangmateriaal intact en stevig op z'n plaats blijft. Een andere zorg is dat het opvangzakje los raakt of wordt losgerukt tijdens een team- en contactsport. Om beschadiging van het opvangzakje te voorkomen, gebruiken veel mensen een strak aangetrokken riem of gordel. Dit kan helpen om het opvangzakje te beschermen. Iedereen heeft zijn/haar eigen behoeften en voorkeuren, dus u kunt zelf bepalen wat voor u het beste werkt. Probeer verschillende soorten sportkleding, zoals een hardloopbroek of lycra shorts, om te zien wat het best past.

Bouw geleidelijk uw conditie weer op. Sporten in wedstrijdverband vraagt om zowel technische vaardigheden als een goede conditie. Houd hier rekening mee voordat u na uw operatie weer een zware sport gaat beoefenen.

Leeg uw opvangzakje voordat u gaat sporten. Als u een colostoma heeft en u dunne ontlasting wilt beperken, kunt u een vezelarm dieet overwegen.

Drink voldoende, zowel vóór als na het sporten. Pas op dat u niet uitdroogt. Als u een ileostoma heeft, bent u meer vatbaar voor uitdroging, met name tijdens lichamelijk activiteit in een warm klimaat.