Uw 9-punts checklist voor ziekenhuisontslag

Voordat u uit het ziekenhuis met ontslag gaat, is het belangrijk dat u enkele noodzakelijke verzorgingstips en voorzorgsmaatregelen doorneemt met uw stomaverpleegkundige.

Your 9 Point Hospital Discharge Checklist

Controleer deze 9-punts checklist voor ziekenhuisontslag.

Voordat u het ziekenhuis verlaat, zijn er een aantal zaken die u moet weten. Gebruik deze 9-punts checklist om enkele basisvaardigheden en -feiten over stoma's te bespreken met uw stomaverpleegkundige voor een vlotte overgang van het ziekenhuis naar huis. 

Leeg uw opvangzakje: De manier waarop u uw opvangzakje leegt, is afhankelijk van het type stoma dat u heeft. Een gesloten opvangzakje moet u bijvoorbeeld alleen verwijderen en weggooien. Een open opvangzakje daarentegen moet u zelf legen. Lees de richtlijnen voor stoma opvangsysteem of praat met uw stomaverpleegkundige over wat het meest geschikt voor u is.

Uw opvangsysteem vervangen: Het beste wat u kunt doen, is uw opvangsysteem vervangen terwijl de stoma het minst actief is. Bij de meeste mensen is dit 's ochtends vroeg. Zodra u een routine heeft gevonden, kunt u leren van het ritme van uw lichaam en het beste tijdstip schatten om uw opvangsysteem te vervangen.

Beoordeel en verzorg uw stoma en de huid rond uw stoma: Zorg ervoor dat de stomaverpleegkundige enkele belangrijke feiten over uw stoma controleert, waaronder hoe u de gezondheid van uw stoma kunt beoordelen. Het is van belang dat u ook praat over hoe u de huid rond uw stoma moet verzorgen; deze huid wordt de peristomale huid genoemd.

Breng uw opvangsysteem aan: Uw stomaverpleegkundige zal alle benodigde stappen doorlopen om uw opvangsysteem opnieuw aan te brengen, waaronder de bevestiging van de huidplak, het controleren dat het goed past en  ervoor te zorgen dat de huidplak goed hecht.

Beoordeel de tekenen van mogelijke complicaties en weet wanneer u contact moet opnemen met een professionele zorgverlener: Er kunnen soms  problemen optreden als u thuis uw stoma verzorgt. U moet controleren op lekkage, peristomale huidirritatie, overmatig bloedverlies uit de stoma en andere mogelijke complicaties waarvoor u contact moet opnemen met uw stomaverpleegkundige.

Beheersing van darmgas en geurtjes (alleen voor colo- of ileostoma´s): Nadat uw darmen opnieuw beginnen te functioneren na uw operatie, zult u darmgas opmerken in uw opvangzakje. Er zijn opvangzakjes met filters beschikbaar die helpen om het darmgas en de geurtjes te minimaliseren. Praat met uw stomaverpleegkundige over uw opties.

Volg de adviezen voor voeding- en vocht inname: U kunt deze do's-and-don'ts van eten na een stomaoperatie nalezen.

Volg de instructies voor thuiszorg: U krijgt mogelijk thuisverzorging op tijdelijke of permanente basis tijdens uw herstel. Uw zorgteam zal alle speciale instructies met u doornemen.