Tips voor het minimaliseren van stomageurtjes en darmgas

Het is normaal dat u zich zorgen maakt over geurtjes en darmgas na uw stomaoperatie. Vind hier producten en praktische tips om stomageurtjes en darmgas te minimaliseren.

Tips for Minimizing Ostomy Odors and Gas

Lees hier hoe u stomageurtjes en darmgas kunt verminderen.

Een van uw eerste zorgen na uw uw stomaoperatie kan gaan over onaangename geurtjes en darmgas. Het goede nieuws is dat de geavanceerde opvangtechnologie en enkele praktische tips u kunnen helpen geurtjes en gas te minimaliseren.

Stomageurtjes

De geavanceerde opvangzakjes van vandaag worden gemaakt met een folie die ondoorlaatbaar is voor lucht. Dit zorgt ervoor dat geurtjes in het opvangzakje blijven. Normaal gezien merkt u alleen geurtjes op wanneer u uw opvangzakje leegt of vervangt. Als er op andere momenten geurtjes zijn, controleer dan het opvangsysteem op lekkage.

Hier zijn nog enkele manieren om geurtjes te voorkomen:

  • Leeg uw opvangzakje wanneer het voor een derde tot de helft gevuld is. Voor velen betekent dit een tot drie keer per dag.
  • Het beste tijdstip om uw opvangsysteem te vervangen is 's ochtends voordat u iets hebt gegeten of gedronken.
  • Het regelmatig legen of vervangen van uw opvangzakje kan helpen om het risico op lekkage te verminderen. Het kan ook helpen om een zichtbare bobbel onder uw kleding te voorkomen als uw opvangzakje te vol is.
  • Uw dieet kan ook de geur van uw ontlasting beïnvloeden. Gezonde eetgewoonten verminderen de kans op geurtjes.


Darmgas bij een stoma

Als u een colo- of ileostoma heeft, komt er darmgas in uw opvangzakje. Aangezien de darm na de operatie weer normaal begint te functioneren gaat dit gepaard met het vormen van darmgas. De hoeveelheid gasvorming varieert. Als u echter altijd al veel darmgas heeft gehad, kan dit na de operatie nog steeds het geval zijn. Het darmgas wordt nu in uw opvangzakje opgevangen.

Gasvorming kan worden veroorzaakt door de voeding die u eet. Gasvorming kan ook het resultaat zijn van het inslikken van lucht, of het drinken van koolzuurhoudende dranken, of roken, kauwgum en het kauwen met uw mond open.

  • Een filter op het opvangzakje neutraliseert de geur en laat het darmgas ontsnappen uit het opvangzakje.
  • Het laten ontsnappen van darmgas uit het opvangzakje zorgt ervoor dat er geen ophoping van darmgas in het opvangzakje plaatsvindt waardoor ballonvorming wordt voorkomen.is in het opvangzakje wat ballooning voorkomt.
  • Filters werken het best met vastere ontlasting, maar kunnen ook worden gebruikt bij dunne of brijige ontlasting.


Medicatie en voedingssupplementen

Bepaalde medicatie of voedingssupplementen kunnen veranderingen aanbrengen aan de geur, kleur of consistentie van de ontlasting. Wanneer u medicijnen of voedingssupplementen gaat gebruiken is het verstandig om dit vooraf te bespreken met uw zorgprofessional, stomaverpleegkundige of apotheker om duidelijk te krijgen welke gevolgen het gebruik van de medicijnen of voedingssupplementen heeft op de ontlasting.