Veelvoorkomende redenen voor een urostoma

Er zijn diverse medische redenen waarom mensen een urostoma operatie moeten ondergaan. Hier vindt u informatie over de meest voorkomende redenen waarom artsen een urostoma aanbevelen.

Essential Facts about Your Colostomy

Informatie over veelvoorkomende redenen voor een urostoma operatie.

Er zijn diverse redenen waarom iemand een urostoma operatie moet ondergaan. Het kan te maken hebben met ziekte, een chronische aandoening of een bepaald trauma. De rode draad is evenwel een beschadiging of defect van de blaas, waardoor een andere manier moet worden gevonden om urine uit het lichaam te verwijderen.

Duizenden mensen hebben reeds met succes een stomaoperatie ondergaan

Tijdens een urostoma operatie wordt er een stoma aangelegd waarmee het beschadigde of zieke deel van het urinewegstelsel wordt omzeild. Een urostoma vormt in wezen een nieuwe weg om urine uit uw lichaam te laten stromen. Het kan, ongeacht de reden voor uw urostoma operatie, even duren voordat u zich comfortabel voelt bij deze levensveranderende ingreep. Maar troost u met de gedachte dat overal ter wereld elk jaar tienduizenden mensen van alle leeftijden een stomaoperatie ondergaan.

Waarom heb ik een urostoma nodig?

Hieronder ziet u enkele van de meest voorkomende redenen voor een urostoma operatie:

  • Blaaskanker: hoewel het aantal gevallen van blaaskanker licht afneemt, is het nog steeds de op drie na meest voorkomende kankersoort bij mannen. Een urostoma kan worden aangeraden als de blaas geheel of gedeeltelijk moet worden verwijderd.
  • Trauma: Een spoed urostoma operatie kan noodzakelijk zijn bij elke soort beschadiging van de blaas. De blaas kan beschadigd raken door een stomp of een perforerend trauma van de buik.
  • Congenitaal (aangeboren): een aangeboren afwijking in de urinewegen kan terugstroming naar de nieren veroorzaken, wat vervolgens leidt tot chronische of terugkerende infecties. In dergelijke gevallen is een urostoma voor deze kinderen een levensreddende ingreep.
  • Incontinentie of terugkerende infectie:  als uw blaas niet (goed) werkt en er daardoor incontinentie ontstaat of er chronische ontstekingen in de urinewegen optreden, kan uw arts een urostoma aanraden. Sommige mensen willen graag van deze chronische problemen af zijn omdat ze erdoor in verlegenheid worden gebracht, het uiterst ongemakkelijk is en er zelfs huidproblemen door ontstaan.
  • Interstitiële cystitis: ook bekend als blaaspijnsyndroom. Deze ziekte veroorzaakt frequente, urgente en pijnlijke trips naar het toilet. Als aangepaste eetgewoonten, medicatie of andere behandelingen niets hebben uitgericht, kan een urostoma worden aanbevolen.

Wat de reden voor een urostoma ook is, het is belangrijk dat u met uw zorgteam praat, zodat u zo veel mogelijk informatie over uw specifieke aandoening heeft en begrijpt waarom de ingreep uw beste optie is. Het team kan uw vragen beantwoorden en op uw zorgen ingaan.