Gezonde huid en geurtjes

Lekkage van stoma uitvloed is een veelvoorkomende oorzaak van onaangename geurtjes. Hier vindt u informatie over het verband tussen een gezonde peristomale huid en geurtjes, én hoe u lekkage onder de huidplak kunt voorkomen.

5 Time Saving Skin Care Tips

Hier vindt u tips voor een gezonde huid die geurtjes kunnen voorkomen.

Er zijn vele redenen waarom u onaangename geurtjes kunt ervaren als u een stoma heeft. Een van deze oorzaken is een beschadigde of geïrriteerde peristomale huid, hierdoor kan de huidplak losraken. Het verband tussen de gezondheid van de huid en geurtjes is eenvoudig: hoe gezonder de huid rond uw stoma, des te groter de kans dat de huidplak goed hecht op de huid. Een goede hechting en een goede pasvorm van de huidplak verkleinen de kans op lekkage onder de huidplak, die geurtjes kunnen veroorzaken.

Het verband tussen geurtjes en een gezonde huid rond de stoma

De sleutel tot het voorkomen van geurtjes is een goed passende huidplak. Het realiseren van een blijvend goede pasvorm van de huidplak is afhankelijk van de kwaliteit van de hechting tussen de huidplak en uw peristomale huid; de huid rond uw stoma.

Bij een goede, veilige pasvorm verdwijnt de stoma-uitvloed rechtstreeks in het opvangzakje, zonder dat er iets kan ontsnappen. Idealiter wilt u een goede pasvorm realiseren om lekkage of geurtjes te voorkomen. Bij een gezonde peristomale huid hecht de huidplak goed aan de huid.

Geïrriteerde of beschadigde huid rond uw stoma – bultjes, uitslag, blaren, vocht uit de peristomale huid – kan een goede hechting van de huidplak belemmeren. Hierdoor kan lekkage ontstaan Als u hier niets aan doet, kan het een pijnlijk proces worden, omdat de huidplak steeds minder gaat hechten vanwege de beschadigde huid.

Voorkom geurtjes door een gezonde huid rond de stoma.

De beste strategie om te voorkomen dat er geurtjes ontsnappen, is het volgen van deze belangrijke richtlijnen voor huid- en stomaverzorging:

  • Hanteer een eenvoudige, effectieve huidverzorgingsroutine.
  • Overweeg het gebruik van een met ceramide gevulde huidplak. Waterverlies kan leiden tot huidbeschadiging en droogheid; ceramide helpt dit te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat u uw huidplak regelmatig vervangt. Twee keer per week is gebruikelijk, maar de frequentie van wisselen kan het best worden gebaseerd op persoonlijke voorkeur en de productie de stoma.
  • Vervang de huidplak niet als dit nog niet nodig is, want als u de huidplak te vaak vervangt, kan er "huidirritatie" ontstaan. Dit kan zorgen voor een beschadigde huid die weer kan leiden tot geurproblemen van de huid.  
  • Bepaal samen met uw stomaverpleegkundige wat de ideale frequentie van wisselen is en de beste huidverzorgingsroutine voor u is.


Overige oorzaken van geurtjes

Er zijn nog andere oorzaken van onaangename geurtjes, die niets te maken hebben met huidverzorging. Darmgas is een veelvoorkomende bron van geurtjes (ook bij mensen zonder stoma). Een geïntegreerd filter op het opvangzakje kan helpen

Natuurlijk zijn geurtjes tijdens het vervangen van het opvangzakje altijd een punt van zorg. Er zijn veel stomaproducten leverbaar die bijdragen aan het reduceren of maskeren van geurtjes tijdens het verschonen. Ook uw voedingsgewoonte kan invloed hebben op de aanwezigheid van geurtjes in uw stoma-uitvloed. Van bepaalde voedingsmiddelen is bekend dat ze geurtjes veroorzaken, terwijl ander voedsel ze juist kan helpen verminderen. 

Het belangrijkste is dat deze oorzaken van geurtjes allemaal kunnen worden geminimaliseerd en beheerst. Het zorgen voor een goede hechting van het opvangsysteem door uw peristomale huid gezond te houden, is een goed begin.