Populaire rolstoelsporten

Als u op zoek bent naar een wedstrijdelement, of als u groepsactiviteiten gewoon leuk vindt, is er altijd een geschikte rolstoelsport voor u.

Popular Wheelchair Sports

Informatie over populaire rolstoelsporten

Rolstoelsporten bieden de sensatie van snelheid en beweging. U kunt het gewoon voor de lol doen, maar u kunt ook aan een serieuze competitie deelnemen. Hieronder volgt een kort overzicht van de populairste sporten op wielen, inclusief de uitrusting, regels en hulpmiddelen die u nodig heeft om aan de slag te gaan.

 

Rolstoelbasketbal

Deze zeer populaire teamsport is tevens de oudste rolstoelsport. Het is een zeer fysieke sport, die allerlei voordelen biedt, zoals een gevoel van kameraadschap, een verbetering van de spierkracht en de reflexen en een hele hoop plezier! 

Uitrusting/hulpmiddelen: u kunt voor deze sport een gewone rolstoel gebruiken, maar spelers die er echt voor willen gaan, gebruiken een speciale basketbalrolstoel. Deze stoel is lichter en heeft een kleiner frame, schuinstaande wielen – voor meer snelheid en wendbaarheid – en geen remmen. 

Regels: de oorspronkelijke regels van de sport zijn aangepast voor rolstoelbasketbal. Iedere speler krijgt punten op basis van diens individuele beperkingen. Dit functionele classificeringssysteem zorgt voor uitgebalanceerde teams, zodat er sprake is van een gelijk speelveld.

Aan de slag: de International Wheelchair Basketball Federation is een goede informatiebron. In de VS organiseert de National Wheelchair Basketball Association competities en toernooien voor spelers van alle niveaus.

"Rolstoelbasketbal is absoluut mijn favoriete sport! Ik train twee keer in de week en wat ik daar leer, kan ik ook in mijn dagelijkse leven gebruiken. Ik hou met name zo van deze sport omdat het om veel meer gaat dan alleen kracht. Je moet goed tactisch kunnen nadenken en ook de teamspirit is belangrijk om de sport goed te kunnen beoefenen." – Alan R.

 

Rolstoelracen ("wheelen")

Het snelle wheelen wordt steeds populairder onder atletiekliefhebbers en ook onder duursporters. De sport heeft een lange geschiedenis op de Paralympische Spelen. En aan vrijwel elke belangrijke marathon of hardloopwedstrijd doen tegenwoordig ook rolstoelers mee.

Uitrusting/hulpmiddelen:  u heeft in principe geen speciale racerolstoel nodig, maar de serieuze atleten gebruiken wel zo'n stoel. Deze rolstoelen hebben een ultralicht frame en aerodynamische wielen. Het dragen van een helm en handschoenen is verplicht.

Regels: voor alle afstanden gelden de standaardregels, zowel op de baan (100 meter t/m 10 km) als op de weg (5 km, 10 km, 10 Engelse mijlen, halve en hele marathons). Er wordt een classificeringssysteem gehanteerd dat is gebaseerd op de ernst van de beperking.

Aan de slag: de website van het Internationaal Paralympisch Comité is een uitstekende bron van informatie. U kunt ook de lokale aankondigingen van hardloopwedstrijden waaraan ook rolstoelers kunnen deelnemen in de gaten houden, of contact opnemen met een lokale hardloop- of atletiekvereniging.

 

Handbikes

zoals wheelen verwant is aan hardlopen, wordt handbiking vaak vergeleken met fietsen. U beweegt u voort via een met de hand aangedreven cranksysteem, dat een geweldige workout voor het bovenlichaam biedt. U kunt de sport recreatief beoefenen, maar ook in wedstrijdverband.

Uitrusting/hulpmiddelen: er zijn aanpassingspakketten waarmee u uw rolstoel kunt modificeren. Maar u kunt natuurlijk ook een upright handbike aanschaffen die is gemaakt voor recreatief gebruik. Mensen die echt voor snelheid willen gaan, kopen een raceligfiets. Er zijn ook op maat gemaakte racers met een ultralicht frame die speciaal aan uw grootte en beperking kunnen worden aangepast.

Regels: er worden wedstrijden georganiseerd in diverse categorieën waarin onderscheid wordt gemaakt tussen lichamelijke beperking, het soort racebike, leeftijdsgroep en geslacht.

Aan de slag: op de website van het Internationaal Paralympisch Comité  is meer informatie beschikbaar. 

"Als ik op m'n handbike zit, sta ik elke keer weer versteld van de snelheden die ik kan bereiken. En het is ook heerlijk om in de frisse lucht bezig te zijn. Omdat ik m'n bike thuis heb staan, kan ik gaan rijden wanneer ik wil. Deze sport is met name erg goed voor het trainen van het bovenlichaam."  – Jeff T.

 

Rolstoelrugby

Sommigen vergelijken deze sport met botsauto's. Voor mensen met tetraplegie die van competitie houden, is dit een geweldige sport vol actie. Rolstoelrugby is een erg fysieke sport en bijna alles is toegestaan, behalve direct lichamelijk contact met een andere speler.

Uitrusting/hulpmiddelen: de gebruikte rugbyrolstoel is stabiel, gebouwd om tegen een stootje te kunnen en ontworpen om gemakkelijk mee te kunnen manoeuvreren tijdens dit snelle en opwindende spel.

Regels: het spel wordt gespeeld met een volleybal op een basketbalveld. Punten worden gescoord door de doellijn te overschrijden met de bal en de twee wielen van de rolstoel.

Aan de slag: de website van de International Wheelchair Rugby Federation, het internationale bestuursorgaan voor de rugbysport, is de beste plek om meer te weten te komen over deze opwindende sport.

"Aan de ene kant is het leuk dat je alles mag doen dat op de openbare weg niet is toegestaan, bijvoorbeeld anderen uitremmen en wegduwen, maar aan de andere kant is een hoge mate van concentratie vereist. Want niet de sterkste wint, maar de slimste ..." Jeff T.

 

Rolstoeltennis

Tennissen biedt sociale contacten, kracht- en cardiotraining en vele mogelijkheden voor het beoefenen van de sport, zowel recreatief als in wedstrijdverband. Aan de meeste tenniscompetities en -toernooien kunnen ook rolstoelers deelnemen, zowel in het enkelspel als het dubbelspel.

Uitrusting/hulpmiddelen: serieuze spelers gebruiken een wendbare sportrolstoel met bredere wielen en een kleiner frame. Er wordt gebruikgemaakt van standaard tennisrackets en -ballen.

Regels: de bal mag twee keer stuiteren voordat deze wordt geslagen. In tegenstelling tot andere rolstoelsporten, wordt bij rolstoeltennis geen classificeringssysteem gebruikt.

Aan de slag: meer informatie kunt u vinden op de website van de Internationale Tennisfederatie. Als u in de VS woont: de United States Tennis Association heeft ook een uitstekend programma.

 

Vele andere mogelijkheden

Dit is slechts een kleine selectie van enkele van de populairste rolstoelsporten. Andere mogelijkheden zijn: dansen, American football, voetbal, mountainbiken, motorcross, volleybal, zwemmen en nog veel meer. Er zijn ook vele sporten zonder rolstoel; waaruit u kunt kiezen.

Meer informatie over deze en andere rolstoelsporten kunt u vinden op de websites van de Wheelchair Sports Federation of Disabled Sports USA.