Populaire sporten zonder rolstoel

Als u een ruggenmergletsel heeft, de rolstoel zat bent en wilt bewegen, denk dan eens aan de onderstaande mogelijkheden.

Popular Sports without a Wheelchair

Meer informatie over sporten waarvoor een rolstoel niet nodig is.

Naast het ruime aanbod aan rolstoelsporten waaruit u kunt kiezen, zijn er ook veel activiteiten waarvoor geen rolstoel nodig is. Hieronder vindt u enkele van de populairste rolstoelloze activiteiten, inclusief informatie over uitrusting, regels en hulpmiddelen.

Zwemmen

Zwemmen is een van de meest populaire sporten die mensen met een verlamming zonder rolstoel kunnen beoefenen. Het geeft een gevoel van vrijheid dat u met andere vormen van lichaamsbeweging niet krijgt. En er zijn nog meer voordelen: meer flexibiliteit en kracht, en minder kans op letsel.

Uitrusting/hulpmiddelen: alles wat u nodig heeft is een goede zwembril en een zwembroek of badpak. Zwembaden zijn verplicht om voorzieningen te treffen om mindervaliden toegang te bieden.

Regels: de FINA, de internationale zwemfederatie, heeft voor wedstrijden tussen mensen met een lichamelijke beperking enkele aanpassingen bedacht, zoals optionele platforms of starten in het water.

Aan de slag: meer informatie kunt u vinden op de website van de FINA. USA Swimming, het nationale bestuursorgaan voor wedstrijdzwemmen in de Verenigde Staten, biedt bijvoorbeeld allerlei informatievoorzieningen, zoals het vinden van een lokale zwemclub.

 

Sledgehockey

Deze sport wordt ook wel "sleehockey" genoemd en is een vorm van ijshockey, maar dan op een prikslee. Het biedt een goede kracht- en coördinatieoefening, en is een uitstekende manier om het bovenlichaam te trainen.

Uitrusting/hulpmiddelen: er wordt gebruikgemaakt van sleeën die zijn voorzien van twee schaatsijzers en de spelers bewegen zich voort met twee korte hockeysticks met ijspriemen aan de uiteinden. Voor dit spel vol actie is een beschermende hockey-uitrusting vereist.

Regels: de teams bestaan uit een keeper, drie aanvallers en twee verdedigers. Spelers worden ingedeeld in klassen op basis van de mogelijkheden die hun beperking biedt. De ijsvloer, het doel en de pucks zijn hetzelfde als bij gewoon ijshockey.

Aan de slag: de website van het Internationaal Paralympisch Comité is een uitstekende bron van informatie. Als u in de VS woont, kunt u ook naar de website van USA Hockey gaan voor meer informatie over sledgehockey.

 

Skiën

Voor mensen met een ruggenmergletsel die graag de skipiste op willen, zijn de meest geavanceerde technologieën ontwikkeld. Het biedt een stimulerende manier om de coördinatie te oefenen en het bovenlichaam te trainen.

Uitrusting/hulpmiddelen: er zijn allerlei soorten ski-uitrusting, stabilisatoren en stokken die u kunt gebruiken, afhankelijk van uw situatie. Mensen met paraplegie en quadriplegie kunnen skiën met een zitski, monoski of bi-ski (ook wel bi-unique).

Regels: als u het leuk vindt om aan wedstrijden mee te doen, zijn er allerlei mogelijkheden; er worden wedstrijden georganiseerd met verschillende aanpassingsregels en classificaties. Alle internationale wedstrijden vallen onder de regels van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Aan de slag: de meeste mensen bedrijven het skiën als recreatiesport, dus uw lokale skivereniging is bij uitstek geschikt om een uitrusting aan te meten en lessen te volgen. Meer informatie over skicompetities kunt u vinden op de website van het Internationaal Paralympisch Comité

.

 

Scubaduiken en snorkelen

Scubaduiken en snorkelen bieden de mogelijkheid om onder water een geheel nieuwe vorm van mobiliteit te ervaren. Onder water bent u gewichtsloos en kunt u spieren gebruiken die u op het droge niet kunt gebruiken. Bovendien zijn duiken en snorkelen activiteiten die altijd met een partner worden uitgevoerd. Mensen met en zonder een lichamelijk beperking kunnen dit dus als team doen.

Uitrusting/hulpmiddelen: hiervoor zijn alle standaarduitrustingen voor scubaduiken en snorkelen vereist. Ga naar uw lokale duikschool voor hulp bij het aanschaffen of huren van een uitrusting.

Regels: Disabled Divers International hanteert drie Assistance Requirement Levels (niveaus voor de vereiste mate van assistentie) om mensen op basis van hun eigen unieke behoeften te kunnen indelen. Duikers kunnen verschillende certificatieniveaus bereiken, van beginner tot gevorderde. Er zijn geen certificeringen voor snorkelen, maar volg altijd de veiligheidsaanwijzingen van uw instructeur of gids op.

Aan de slag: op de websites van Disabled Divers International en Handicapped Scuba Association vindt u allerhande informatie over scubaduiken en snorkelen.

"Ik heb vandaag voor het eerst gedoken en ik was ontzettend nerveus. Maar na slechts enkele minuten voelde ik precies het tegenovergestelde: mijn lichaam voelde geweldig. De spanning en de altijd aanwezige rugpijn waren verdwenen. Ik kon deze lichamelijke spanning vergeten en me heerlijk ontspannen. Het was als een prachtige, gewichtsloze wereld", aldus een deelnemer aan een eerste duikdag voor amateurs.

 

Boogschieten

Hoewel u ook kunt boogschieten vanuit uw rolstoel, is het gebruik van de stoel niet per se nodig. Boogschieten biedt een unieke mix van mentale focus, oog-handcoördinatie en spierbeheersing. Het is een stimulerende en bevredigende sport.

Uitrusting/hulpmiddelen: uw lokale boogschietbaan beschikt over de bogen, pijlen en andere uitrusting die u nodig hebt; deze uitrusting kunt u ook huren, als u het gewoon een keer wilt proberen.

Regels: voor recreatieve beoefening van de sport kunnen verschillende modificaties worden toegepast. Voor boogschieten in wedstrijdverband gelden de richtlijnen van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en het NOC*NSF.

Aan de slag: breng een bezoek aan uw lokale boogschietbaan. Meer informatie kunt u vinden op de website van World Archery, de internationale, overkoepelende organisatie voor het boogschieten. Als u in de VS woont, kunt u ook naar de website van Team USA Archery

gaan.

 

Overige populaire activiteiten

Veel jonge mensen met een mobiliteitsbeperking doen aan "downhill racing" (mountainbiken). Bij deze sport rijdt u door landelijk gebied op een speciale mountainbike met vier wielen. Het is een combinatie van bergafwaarts mountainbiken, racen met een rallyauto en motorcross – iets waar wel durf voor nodig is!

Karten voor mensen met een mobiliteitsbeperking wordt ook steeds populairder. Karten wordt zowel binnen als buiten beoefend. U kunt het gewoon voor de lol doen, maar voor mensen met professionele raceambities zijn er ook genoeg mogelijkheden. U bepaalt zelf op welk niveau u deze adembenemende sport wilt bedrijven.

Overige populaire activiteiten waarvoor geen wielen nodig zijn: kanoën, kajakken, paardrijden, zeilen, skateboarden, snowboarden, surfen, waterskiën en yoga. Maar uiteraard zijn er ook veel populaire rolstoelsporten waaruit u kunt kiezen.