De juiste sport voor u vinden

Mensen kiezen voor een bepaalde sport op basis van wat ze leuk vinden en wat ze kunnen. Zie hoe u, als patiënt met ruggenmergletsel, kunt bepalen welke sport het beste voor u is.

Find the Right Sport for You

De juiste sport vinden als u een ruggenmergletsel heeft.

Mensen met een ruggenmergletsel kunnen, afhankelijk van hun interesses en capaciteiten, aan vele sporten deelnemen, zoals: basketbal, rugby, schermen, roeien, zeilen, zwemmen, curling, tafeltennis, badminton, tennis, gewichtheffen, golf, skiën en nog veel meer.

De verscheidenheid en populariteit van deze activiteiten komen tot uiting op de Paralympische Spelen. Aan de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro hebben meer dan 4300 atleten met een beperking uit 160 landen deelgenomen, die uitkwamen in meer dan 22 verschillende takken van sport.

Hier zijn enkele zaken om over na te denken bij het kiezen van een sport:

  • Er zijn allerlei mogelijkheden, zowel met als zonder rolstoel.
  • U kunt ervoor kiezen om deel te nemen als individu, als duo of als lid van een team.
  • U kunt de sporten zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefenen – wat u het meeste aanspreekt.
  • Er zijn veel traditionele sporten waaraan mensen met ruggenmergletsel kunnen deelnemen, maar er zijn ook nog enkele meer gedurfde opties.
  • Veel sportbonden organiseren evenementen en activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking. Dit zijn prima gelegenheden om meer te weten te komen over locaties en mensen die u kunnen helpen om meer te bewegen. Zo vindt u op de website van de Internationale Tennisfederatie diverse hulpmiddelen voor rolstoeltennis
  • .


De mogelijkheden om deel te nemen aan sport in verenigingsverband zijn nagenoeg onbeperkt, ook voor mensen met een ruggenmergletsel. Neem even de tijd om uit te vinden welke sporten voor u tot de mogelijkheden behoren. Wordt fit en maak plezier!