Hoe een convex huidplak u kan helpen de juiste pasvorm te vinden.

Ontdek hoe een convex vorm kan helpen stomalekkage en huidproblemen te voorkomen.

Lees hoe convex huidplakken werken en welke voordelen ze bieden.

Leven met een stoma betekent niet dat u last hoeft te hebben van stoma uitvloed of huidirritatie. De pasvorm van uw huidplak speelt een grote rol bij de gezondheid van de huid. Het goede nieuws is dat er verschillende productopties zijn die speciaal zijn afgestemd op uw type stoma en de huid eromheen.

Vlakke versus convex huidplakken

Stomahuidplakken zijn ofwel vlak ofwel convex. Deze termen verwijzen naar de vorm van de huidplak. Een convex huidplak heeft een kromming naar buiten, richting de huid rond uw stoma (d.w.z. uw peristomale huid), waardoor de huidplak dieper is. Bij een vlakke huidplak daarentegen is het oppervlak dat contact maakt met de peristomale huid recht.

ost_14706_new_image_flat_skin_barrier_flextend_front_0012_225w 

 

Vlakke huidplak
15803 Rear no Film with Strips_0007_225w 

 

Convex huidplak
 

Wanneer biedt een convex huidplak een betere pasvorm?

Op basis van de kenmerken van uw stoma en peristomale huid kunt u bepalen of u beter een vlakke of convex huidplak kunt gebruiken.

Een vlakke huidplak is gewoonlijk de beste optie als uw stoma boven de huid uitsteekt en een opening precies in het midden heeft, en als uw peristomale huid vlak en vrij van plooien en vouwen is.

Een convex huidplak is gewoonlijk de beste optie als uw stoma niet boven uw huid uitkomt, minder dan 2,5 cm uitsteekt en/of als u een kuiltje of ongelijke huidgebieden rond uw stoma heeft. De buitenwaartse kromming van een convex huidplak oefent druk uit op de peristomale huid waardoor de stoma meer uitsteekt of huidplooien worden gladgestreken, wat bijdraagt aan het voorkomen van lekkages. Als uw zakje slecht blijft zitten, kan een convex huidplak zorgen voor een betere afsluiting rond uw stoma en voor een langere draagtijd.

Een voorgestanste of op maat geknipte convex huidplak kiezen

Als u besluit een convex huidplak te gebruiken, heeft u de keuze uit een voorgestanste of een op maat geknipte huidplak. Deze twee opties zijn beschikbaar voor zowel vlakke als convex huidplakken.

Als uw stoma rond is en de maat niet meer verandert, is een convex huidplak  met een opening die al op de juiste maat is geknipt mogelijk de beste keuze voor u. Voor dit type huidplak wordt meestal de term “voorgestanst” gebruikt.

Als uw stoma ovaal is, een onregelmatige vorm heeft of nog verandert, kan het zijn dat u uw convex huidplak op de juiste maat moet knippen. Voor dit type huidplak wordt meestal de term “op maat geknipt” gebruikt.

Huidplakken zijn verkrijgbaar met allerlei opties. Bespreek met uw stomaverpleegkundige of een convex huidplak iets voor u is.

Open of print de volledige verzorgingsmaatregel in pdf (in het Engels): Convexiteit gebruiken