6 Tips om lekkage te voorkomen

Lekkage van de stoma uitvloed kan om een aantal redenen gebeuren. Vind hier preventieve tips om lekkage te voorkomen.

6 Tips for Avoiding Leakage

Vind hier informatie over hoe u lekkage kunt helpen voorkomen.

Ervoor zorgen dat uw huidplak correct is aangebracht is de eerste belangrijke stap om lekkage te voorkomen. Hier zijn enkele tips om geen lekkage te krijgen:

Hecht veel belang aan een gezonde huid rond uw stoma. Beschadigde huid rond uw stoma kan moeilijk zijn om te behandelen, omdat u het stomaopvangsysteem over het geïrriteerde gebied moet plaatsen. Het is belangrijk om goede basiszorg toe te passen bij de verzorging van uw peristomale huid.

Suggesties:


Zorg ervoor dat de huidplak goed past. Een huidplak die goed rond uw stoma past, helpt om uw huid te beschermen tegen irritatie of beschadiging door lekkage. Het maakt niet echt uit of uw stoma groot of klein is, of het uitsteekt of niet, zolang de uitvloed maar in uw opvangzak stroomt zonder lekkage onder de huidplak.

Suggesties:

 • Meet de omtrek van het stoma met een stomameetkaart vóór elke aanbrenging van een huidplak
 • Breng de huidplak aan en zorg ervoor dat deze goed past op de plaats waar de huid en stoma elkaar ontmoeten
 • Verifieer dat er geen huid zichtbaar is tussen de huidplak en de stoma
 • Breng stomapoeder aan op de open huid voordat u uw nieuwe opvangsysteem aanbrengt
 • Stop het gebruik van stomapoeder wanneer de peristomale huid niet meer nat of vochtig aanvoelt. Als de huid rood is, maar niet vochtig, hoeft u geen stomapoeder gebruiken.


Vervang regelmatig uw opvangzakje. Het is belangrijk om uw opvangzakje op tijd te vervangen. Een overvol of te zwaar opvangzakje zorgt voor extra druk op de hechting van uw huidplak op de huid. Dit kan lekkage veroorzaken.

Suggesties:

 • Vervang uw opvangzakje volgens een regelmatig schema 
 • De draagtijd van het opvangsysteem is gebaseerd op persoonlijke voorkeur, uw unieke stoma en de output
 • Voor het vervangen van opvangzakjes wordt de volgende norm gebruikt: Gesloten opvangzakjes 2-3 per dag Open en opvangzakjes met een afvoerkraantje 2 per dag


Zorg ervoor dat uw opvangzakje goed vastzit tijdens het uitvoeren van lichaamsbeweging of lichamelijke activiteit. Als u meedoet aan sportactiviteiten of andere vormen van lichaamsbeweging, kan dit u meer zelfvertrouwen geven. Dit geldt ook wanneer u intiem wilt zijn.

Suggesties:

 • Gebruik een steunband of, gordel of lingerieband om het opvangzakje veilig op zijn plaats te houden
 • Probeer diverse sportkleding, zoals een loopbroek of corrigerend ondergoed, om te zien wat het best werkt
 • Het is ook een goed idee om uw opvangzakje te legen voordat u aan lichaamsbeweging doet of intiem wilt zijn


Neem speciale voorzorgsmaatregelen wanneer u uw huidplak verwijdert. Onjuiste of te snelle verwijdering van uw huidplak kan huidbeschadiging veroorzaken. De huidbeschadiging kan irritatie, pijn en lekkage veroorzaken.

Suggesties:

 • Neem uw tijd – om de huidplak op de juiste wijze te verwijderen of aan te brengen
 • Haal de huidplak voorzichtig van de huid: begin bovenaan en werk naar onderen terwijl u de huid ondersteunt door licht te drukken

Zoek de juiste huidplak voor u. Er zijn veel stomaproducten en -hulpmiddelen die ontwikkeld zijn om voor een gezonde huid te zorgen en lekkage te helpen voorkomen. Ieder stoma is uniek - u zult dus moeten bepalen wat het beste is voor u door samen te werken met uw stomaverpleegkundige.

Suggesties:

 • Blijf op de hoogte van de nieuwste producten en onderzoeken
 • Als de huid rond uw stoma open is, kunt u een stomapoeder gebruiken (geen talkpoeder) om vocht te absorberen en uw peristomale huid te beschermen.
 • Probeer andere producten om lekkage te voorkomen, zoals pastaringen, pasta en strips


Wat doen bij lekkage?

Volg deze preventieve stappen om u te helpen om lekkage te voorkomen. Als u echter lekkage ervaart, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Neem contact op met uw stomaverpleegkundige voor hulp.