Uw Peristomale huid gezond houden door Pasvorm + Samenstelling

Het voorkomen van problemen met een peristomale huid begint met een eenvoudige optelsom: Pasvorm + Samenstelling. Hieronder vindt u meer informatie over dit basisconcept om de huid rond uw stoma gezond te houden.

5 Time Saving Skin Care Tips

Ontdek de sleutel tot een gezonde peristomale huid

Er is een eenvoudige, krachtige optelsom van twee dingen waarmee u de huid rond uw stoma gezond kunt houden: PASVORM + SAMENSTELLING = GEZONDE PERISTOMALE HUID. Anders gezegd: een goed passende huidplak en de juiste samenstelling van de huidplak helpen om de peristomale huid te beschermen tegen irritatie door stomauitvloed.

Waarom pasvorm en samenstelling belangrijk zijn voor een gezonde peristomale huid

Deze optelsom betekent simpelweg dat een huidplak goed rond de stoma moet passen en dat de ingrediënten van de huidplak een gezonde huid moeten ondersteunen. Een goed passend opvangsysteem met de beste eigenschappen voor uw lichaam zorgt ervoor dat u zich kunt concentreren op uw leven, omdat u zich minder zorgen hoeft te maken over lekkages of huidirritatie.

De juiste pasvorm vinden

Het is van groot belang dat u een goede hechting van de huidplak rond de stoma heeft, voor meer comfort en om lekkage te voorkomen. Elke stoma heeft weer een andere grootte en vorm. Ook kan uw stoma gedurende de eerste zes weken na de operatie kleiner worden, dus het is belangrijk dat u de grootte regelmatig meet. Blijf uw stoma meten totdat de grootte niet meer verandert, of als u geen problemen meer ondervindt met lekkage of huidirritatie. Kies een huidplak met een opening van de juiste grootte, die goed rond uw stoma past. De opening van de huidplak moet goed aansluiten op de grootte van de stoma.

U zult bij het kiezen van een huidplak merken dat er een ruim keuzeaanbod is. Na uw stomaoperatie kan uw stomaverpleegkundige u helpen bij het kiezen van een huidplak met de juiste pasvorm.  

De juiste samenstelling vinden

De aangepaste bestanddelen van de huidplak die zorgen voor een goede hechting, bescherming tegen erosie en absorptie moeten zorgvuldig worden samengesteld om een omgeving te creëren die een gezonde huid bevordert.

Voor een gezonde peristomale huid is het kiezen van een huidplak met de juiste samenstelling van bestanddelen net zo belangrijk als de pasvorm. Zo hebben bijvoorbeeld in het ADVOCATE-onderzoek* de mensen die huidplakken met ceramide gebruiken significant minder peristomale huidcomplicaties (PSC's). Ceramide is een van nature voorkomende vettige stof in de huid die zorgt voor bescherming tegen droogheid. Ook hier kan uw stomaverpleegkundige u helpen met het vinden van een huidplak met een samenstelling waarvan is aangetoond dat deze een gezonde huid ondersteunt.  

 

*Colwell JC, Pittman J, Raizman R, Salvadalena G. A Randomized Controlled Trial Determining Variances in Ostomy Skin Conditions and the Economic Impact. J Wound Ostomy Continence Nurs, 2018;45(1):37-42.