De 3 types stoma's

Er zijn drie types stoma's die het vaakst voorkomen. Lees meer over wat hen onderscheidt.

Leer meer over de drie types stoma's.

Er bestaan verschillende types stoma's. De drie meest voorkomende zijn colostomie, ileostomie en urostomie. Elke stomaprocedure wordt om verschillende redenen uitgevoerd. Hoewel er veel gelijkenissen zijn tussen deze drie stoma's, zijn er ook belangrijke verschillen.

Colostomie

Een colostomie is een chirurgisch gecreëerde opening in het colon (de karteldarm) via de buik. Het doel ervan is de ontlasting een ziek of beschadigd deel van het colon te laten omzeilen. De output van een colostomie omvat vloeibare of vaste ontlasting (of iets tussenin), gas en geur.

Enkele extra weetjes:

  • Een colostomie kan op vrijwel elk punt van de karteldarm worden gemaakt
  • De locatie waar de colostomie wordt geplaatst, is afhankelijk van de medische reden en wordt vaak gedefinieerd door het betrokken deel van het colon
  • Er zijn vier verschillende colostomieën en een colostomie kan tijdelijk of permanent zijn

Ileostomie

Een ileostomie is een chirurgisch gecreëerde opening in het de dunne darm via de buik. Bij een ileostomie zijn een deel van de dunne en dikke darm (colon) verwijderd of omzeild. De output van een ileostomie na een operatie is doorgaans een constante vloeistofdrainage. Na verloop van tijd wordt de ontlasting echter dikker en meer pasta-achtig.

Enkele extra weetjes:

  • Een ileostomie wordt doorgaans onderaan rechts van de buik uitgevoerd
  • De spijsverteringsenzymen maken de output van uw stoma zeer corrosief. Daarom is het beschermen van de huid rond uw stoma, of peristomale huid, extreem belangrijk
  • Een ileostomie kan tijdelijk of permanent zijn

Urostomie

Een urostomie is een chirurgisch aangelegde opening om urine te draineren. Met een urostomie kan urine uit het lichaam vloeien nadat de blaas is verwijderd of omzeild. De output van een urostomie is urine en mogelijk wat slijm.

Enkele extra weetjes:

  • Een urostomie wordt doorgaans onderaan rechts van de buik uitgevoerd
  • Een ileumblaas is het meest voorkomende type van urostomie. Het wordt gevormd door een kort segment van de dunne darm (het ileum) te verwijderen en dit te gebruiken als buis voor urine om uit het lichaam te vloeien.
  • Een ander type urine-omleiding die minder vaak wordt uitgevoerd, is een colonblaas. Het principe is hetzelfde als bij de constructie van een ileumblaas, alleen wordt de urinebuis hier gevormd uit een deel van de dikke darm.
  • Een urostomie is doorgaans een permanente stoma

Wat u moet weten over uw type stoma

Na wat meer tijd door te brengen met uw zorgteam, komt u meer te weten over het leven met uw type stoma, waaronder info over het volgen van een huidverzorgingsroutine, gezond eten, doen aan lichaamsbeweging, reizen en andere belangrijk tips voor uw levensstijl.

3 Types of Ostomies with Labels Blk_500x332