Belangrijke punten voor uw stomazorg

Leren hoe u zorg draagt voor uw stoma is een belangrijke eerste stap in de overgang naar uw leven na de stomaoperatie. Lees hier meer over de basis principes.

Keys to Caring for your Ostomy

U kunt uw dagelijkse activiteiten hervatten als uw professionele zorgverlener u vertelt dat u er klaar voor bent. Het kan even duren, maar uiteindelijk leert u om te gaan met uw stomaopvangsysteem en vindt u een schema dat past bij uw levensstijl.

In het begin is het van cruciaal belang dat u een goede stomaverzorgingsroutine aanleert en toepast, ook voor het regelmatig vervangen van de huidplak (het deel dat aan uw huid plakt). Een goede passende huidplak zal de huid beschermen tegen irritatie door de stomaoutput.

Hier zijn enkele basistips voor stomazorg:

  • Leeg uw opvangzakje wanneer het voor een derde tot de helft gevuld is met output of darmgas
  • Als u een reinigingsproduct gebruikt, dient u ervoor te zorgen dat het geen olie of lotion bevat die de hechtkracht kan beïnvloeden
  • Spoel uw huid met water en droog deze volledig af voordat u een nieuw opvangzakje aanbrengt
  • Na het aanbrengen van uw huidplak, houdt u deze gedurende 30-60 seconden tegen uw lichaam aan. De druk en warmte helpen de hechtkracht te activeren. Controleer op oneffenheden en lekkage.
  • Vervang uw huidplak regelmatig. Na verloop van tijd ontdekt u wat het meest comfortabel is en wat voor u de beste draagtijd voor de huidplak is.


Als u een rode, open of vochtige huid rond uw stoma ontdekt of als uw opvangzakje niet op zijn plaats blijft, zoekt u advies van uw stomaverpleegkundige. Onderzoek ook uw peristomale huid regelmatig om u ervan te verzekeren dat deze er gezond uitziet om zo problemen te voorkomen.

Weet u niet goed wat u moet doen bij het douchen of baden? U kunt uw huidplak en opvangzakje op hun plaats houden of u kunt ze verwijderen.