Belangrijke tips voor hygiëne en verzorging van de peristomale huid

Een goede dagelijkse hygiëne en huidverzorging helpen om een gezonde peristomale huid te behouden. Zorg voor uzelf met deze praktische tips.

Essential Hygiene and Peristomal Skin Care Tips

Vind hier peristomale huidverzorging tips en tips over hygiëne.

Na uw stomaoperatie is het belangrijk dat u weet hoe u thuis voor uzelf kunt zorgen. Dit omvat lichamelijke hygiëne en het verzorgen van de huid rond uw stoma. Lees hier nuttige tips.

Peristomale huidverzorging

De huid rond een stoma wordt peristomale huid genoemd. Hier zijn enkele praktische tips om de peristomale huid gezond te houden:

  • Wanneer u de huidplak vervangt dient u de peristomale huid te reinigen.
  • In de meeste gevallen volstaat lauw water om de huid te reinigen. Gebruik zo min mogelijk materialen om uw peristomale huid te reinigen. Wanneer u zeep wilt gebruiken, kies dan een ongeparfumeerde zeep. Zeep kan uw huid vettig of te droog maken waardoor de huidplak minder goed hecht op de peristomale huid.
  • Als u een rode, beschadigde of vochtige huid rond uw stoma ontdekt, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of zorgprofessional.
  • Controleer uw peristomale huid regelmatig op eventuele veranderingen.


De peristomale huid moet intact blijven zonder irritatie, uitslag of roodheid. Deze moet eruitzien als de huid elders op uw lichaam.

Baden en douchen

Met een stoma kunt u net als vroeger douchen of baden. Zeep en water vloeien niet in uw stoma en ze veroorzaken ook geen pijn.

Dit zijn enkele nuttige tips:

  • U kunt douchen of baden met of zonder opvangmateriaal, de keuze is aan u. Het verwijderen van het opvangzakje van een tweedelig opvangsysteem voor het douchen kan echter wel de hechting van de huidplak verzwakken.
  • Als u merkt dat de hechting van de huidplak vermindert, kunt u het beste het opvangzakje laten zitten of het totale opvangsysteem verwijderen.
  • Zeepresten kunnen soms negatieve invloed hebben op een goede hechting van de huidplak. Kies daarom voor een ongeparfumeerde zeep.
  • Als u een tweedelig opvangsysteem gebruikt, kunt u kiezen voor een ander formaat opvangzakje, bijvoorbeeld een mini opvangzakje. Op deze manier houd u uw meest gebruikte opvangzakje droog.


Gebruik deze tips om met of zonder opvangsysteem veilig te kunnen douchen of baden. Op deze manier krijgt u vertrouwen om te gaan douchen of baden.