Veelvoorkomende redenen voor een ileostoma

Er zijn diverse medische redenen waarom mensen een ileostoma operatie moeten ondergaan. Hieronder worden enkele van de meest kenmerkende ziekten en aandoeningen besproken die tot een ileostoma kunnen leiden.

Essential Facts about Your Colostomy

Informatie over veelvoorkomende redenen voor een ileostoma operatie.

Er zijn diverse medische redenen waarom iemand een ileostoma operatie moet ondergaan. Een ileostoma is, ongeacht de specifieke ziekte of aandoening, nodig wanneer de dikke darm de afvalstoffen niet kan verwerken.

Besluiten tot een ileostoma

Als uw arts een ileostoma operatie heeft aangeraden, is het normaal dat u op uw hoede of zelfs bang bent. Daarnaast kunt u zich overweldigd voelen door de hoeveelheid informatie die u van uw zorgteam krijgt.

Sommige mensen vragen om een 'second opinion' voordat ze deze levensveranderende ingreep ondergaan. Als al uw zorgverleners het er over eens zijn dat een ileostoma de beste manier is om u weer gezond te krijgen, weet dan dat u bepaald niet de enige bent. Overal ter wereld ondergaan elk jaar tienduizenden mensen van alle leeftijden een stomaoperatie.

Waarom heb ik een ileostoma nodig?

Hieronder ziet u een lijst met enkele van de vaker voorkomende redenen voor een ileostoma operatie:

  • Colitis ulcerosa: CU is een vorm van colitis, een ziekte van de dikke darm die zich openbaart met als kenmerkende open zweren in de dikke darm. Bij deze chronische ziekte kan een ileostoma noodzakelijk zijn als een medicinale therapie niet heeft geholpen. Als de symptomen ernstiger worden, is het mogelijk dat uw zorgverlener een ileostoma aanraadt.
  • Ziekte van Crohn: De ziekte van Crohn is een IBD (Inflammatory Bowel Disease; darmontsteking) en kan alle mogelijke delen van het maag-darmstelsel beïnvloeden, van de mond tot de anus. Als de pijnlijke en soms gezondheidsondermijnende klachten niet met het juiste dieet, verandering van levensstijl en medicatie afnemen, kan uw arts een ileostoma operatie
  • FPC (Familiale Polypose Coli), ook wel FAP (Familiale Adenomateuze Polypose) genoemd. Bij deze erfelijke aandoening vormen zich in de dikke darm en de endeldarm meerdere poliepen, die na verloop van tijd kwaadaardig kunnen worden. Als andere chirurgische opties niet in aanmerking komen, of als uw endeldarm of anus zijn beschadigd, kan uw arts een ileostoma aanraden.
  • Congenitaal (aangeboren): Een ileostoma operatie is bij pasgeborenen noodzakelijk als er een aangeboren darmafwijking wordt vastgesteld.
  • Gefaseerd proces voor een andere operatie: In sommige gevallen maakt een ileostoma deel uit van meerdere procedures of is het slechts een tijdelijke ingreep. Een tijdelijk dubbelloops ileostoma wordt bijvoorbeeld weer teruggedraaid wanneer de arts bepaalt dat de patiënt er medisch en chirurgisch klaar voor is.

Praat met uw zorgteam over uw specifieke situatie. Zij kunnen u helpen u comfortabeler te voelen en er vertrouwen in te hebben dat een ileostoma voor u de juiste optie is.