Peristomale huid: Dit zijn de redenen waarom u deze gezond moet houden

De huid gezond houden is heel belangrijk als u een stoma heeft. Lees hier waarom de staat van de huid rondom uw stoma invloed kan hebben op uw levenskwaliteit.

Peristomal Skin - Here's Why You Need to Keep it Healthy

Kom meer te weten over het belang van peristomale huidverzorging.

Als u onlangs een stomaoperatie heeft ondergaan, heeft u mogelijk iets gehoord over hoe belangrijk huidverzorging of huidgezondheid is. U vraagt zich misschien af wat uw stoma te maken heeft met de huid. Het kan u misschien verbazen dat een gezonde huid een belangrijk element is voor het terugkrijgen en onderhouden van een gezonde, comfortabele levensstijl na een stomaoperatie.

Waarom? Omdat de staat van de huid rond uw stoma de zorg voor uw stoma makkelijker kan maken of complicaties kan veroorzaken en uw levenskwaliteit verminderen.

Wat staat er op het spel?
De huid rond een stoma wordt peristomale huid genoemd. Dit kleine stukje huid kan een grote impact hebben op uw algemene gezondheid en comfort. Jammer genoeg krijgen de stomadragers te maken met peristomale huidproblemen op een bepaald punt in hun leven. Sommige studies tonen aan dat tot 75 procent van de stomadragers een peristomale huidcomplicatie krijgen. Er zijn veel negatieve gevolgen van peristomale huidcomplicaties en deze kunnen allerlei problemen veroorzaken, waaronder:

  • Lekken
  • Pijn
  • Irritatie, jeuk en algemeen ongemak
  • Onaangename geurtjes
  • Extra zorgkosten
  • Extra tijd benodigd om deze problemen te verhelpen


Het goede nieuws is dat u veel kunt doen om uw peristomale huid gezond te houden en deze problemen te voorkomen.

Hoe kan peristomale huid ongezond worden?
Het is belangrijk om te begrijpen hoe uw peristomale huid uw stoma beïnvloedt. De toestand van de huid rond uw stoma heeft grote invloed op het goed hechten van de huidplak op uw buik. Dit kan een invloed hebben op uw comfort, vertrouwen en meer.

  • Huid die wordt blootgesteld aan lekkage loopt een groot risico op een peristomale huidcomplicatie
  • Als de huidplak te vaak gewisseld wordt kan de huid geïrriteerd raken of wondjes veroorzaken. Deze complicatie noemen we het stripeffect
  • Wanneer er een peristomale huidcomplicatie optreedt kan uw huid risico lopen op meer beschadiging 


Het is belangrijk om een individuele keuze te maken voor de soort huidplak die het beste bij uw huid past. Met deze individuele keuze kunnen huidproblemen voorkomen worden en kan er een gewenste draagduur van de huidplak bereikt worden.

Mogelijk peristomale huidcomplicaties
Omdat peristomale huidcomplicaties zo vaak voorkomen, zijn veel mensen gaan geloven dat deze problemen deel uitmaken van het leven met een stoma. Dat is niet waar. U hoeft de pijn en problemen die gepaard kunnen gaan met een peristomale huidcomplicatie niet zomaar te aanvaarden.

Start door enkele noodzakelijke huidverzorgingsroutines aan te leren. Overweeg bij het selecteren van uw huidplak ook huidplakken die ceramide bevatten. Ceramide is een natuurlijk bestanddeel van de menselijke huid dat gezonde huid ondersteunt.