5 tijd besparende tips voor peristomale huidverzorging

Het is belangrijk om zorg te dragen voor de huid rond uw stoma, dit hoeft niet veel tijd te kosten. Vind hier 5 tijd besparende peristomale huidverzorging tips die eenvoudig en simpel zijn.

5 Time Saving Skin Care Tips

Lees hier meer over tijd besparende tips om uw peristomale huid gezond te helpen houden.

Met goede huidverzorgingsroutines voorkomt u peristomale huidcomplicaties (PSC's (peristomal skin complications)). Zorg dragen voor de huid rond uw stoma hoeft echter niet veel tijd te kosten. Hieronder vindt u enkele praktische tips om u te helpen uw peristomale huid gezond te houden en tijd te besparen.

Houd het simpel. Minder is beter bij het verzorgen van de peristomale huid . Voor de meeste stomadragers volstaat het gebruik van water voor het reinigen van de peristomale huid. Denk eraan om uw handen te wassen nadat u uw opvangsysteem vervangt of leegt. Als u zeep wilt gebruiken, gebruik dan een ongeparfumeerde zeep. Ongeparfumeerde zeep laat geen resten achter op de peristomale huid die kan reageren op de kleefstoffen van de huidplak.

Gebruik een huidplak met ceramide. Precies zoals een bakstenen muur mortel nodig heeft om sterk en stevig te blijven, heeft de huid ceramide nodig om de cellen van de buitenste laag van de huid samen te binden. De relatie tussen ceramide en een gezonde huid is uitgebreid gedocumenteerd, dus een goede oplossing voor het instant houden van een gezonde peristomale huid.

Wees proactief over het voorkomen van peristomale huidcomplicaties (PSC's (peristomal skin complications) – aanvaard ze niet als iets normaals. Veel stomadragers die een PSC hebben, zoeken geen hulp of advies; ze denken dat het normaal is. Dit is niet zo. PSC's veroorzaken langere ziekenhuisverblijven en meer heropnames. Snelle herkenning en behandeling zijn belangrijk. Natuurlijk kost preventie van alle PSC’s meer tijd, maar het voorkomt ongemak op de lange termijn.

Verwijder en vervang uw stoma opvangsysteem als u jeukt voelt. Peristomale jeuk, ook wel pruritus genoemd, kan een probleem zijn, zelfs als u geen zichtbare tekenen van huidbeschadiging ziet. Als u jeuk begint te voelen, kunt u het beste uw stoma opvangsysteem verwijderen en vervangen. In een enquête onder stomadragers die jeuk kregen, gaf meer dan 79 procent aan dat dit het jeukgevoel verbeterde. Als de jeuk echter blijft aanhouden, dient u contact op te nemen met uw stomaverpleegkundige.

Gebruik stomapoeder om vocht van een beschadigde peristomale huid te absorberen. Stomapoeder (geen talkpoeder) absorbeert vocht om de huidplak goed te laten hechten, de peristomale huid te beschermen en om de beschadigde huid makkelijker te laten genezen. Zorg ervoor dat u, bij het gebruik van stomapoeder, overtollig poeder afveegt voordat u uw opvangsysteem aanbrengt. Te veel poeder kan ten koste gaan van de hechtkracht van de huidplak en kan lekkage veroorzaken.