Tips voor onderweg

Heeft u een colostoma, ileostoma of urostoma operatie ondergaan en wilt u op reis gaan? Hieronder vindt u enkele tips om u voor te bereiden voor het reizen met een stoma, zowel te land, ter zee als in de lucht.

On the Go Travel Tips

Probleemloos onderweg met deze reistips.

Als u op reis gaat, hetzij per vliegtuig, auto, bus, trein of cruiseschip, maakt u zich wellicht zorgen over uw stoma tijdens de reis. Niet nodig! Met enige voorbereiding kan alles gladjes verlopen. 

U doet er goed aan om te beginnen met enkele korte trips, om zelfvertrouwen op te bouwen. Wanneer u er vertrouwen in heeft dat uw opvangsysteem veilig is tijdens de normale dagelijkse activiteiten, kunt u zich verder van huis begeven.

Hieronder volgen enkele tips om u te helpen goed voorbereid en comfortabel op reis te aan, ongeacht hoe u reist.

Beperkingen van het bagagegewicht: gaat u vliegen en neemt u veel stomamateriaal mee? Win informatie in over het maximale bagagegewicht bij uw vliegmaatschappij, en ook bij de overheidsinstantie die er over gaat (voor Nederland kunt u kijken in de Douane Reizen App). Weeg uw bagage voordat u vertrekt. Het is wellicht zinvol om een draagbare bagageweegschaal te gebruiken. Als u meer bagage heeft dan is toegestaan, kunt u aan uw vliegmaatschappij vragen of ze een speciale regeling voor medische producten hebben.  

Verboden artikelen: de International Air Transport Association (IATA) heeft een verbod op gevaarlijke artikelen aan boord van vliegtuigen ingesteld. Zaken als ether, spiritus of spuitbussen met ontvlambare lijm en lijmverwijderaar worden als brandgevaarlijk gezien. Scharen in de handbagage zijn mogelijk ook verboden – neem contact op met uw vliegmaatschappij of knip uw huidplakken op maat voordat u vertrekt.  

Veiligheidscontroles vóór het boarden: Op de luchthaven wordt uw handbagage voordat u gaat boarden gecontroleerd tijdens de veiligheidscontrole. Als u medicatie meeneemt, moet u uw zorgprofessional vragen om een kaart waarop wordt uitgelegd waarom u de medicatie moet gebruiken. In sommige landen mag bepaalde medicatie, zoals codeïne, niet worden ingevoerd. Er zijn reisinformatiekaarten beschikbaar. In Nederland kunt bij stomaverenigingen of leveranciers een reiskaart (Medipas) aanvragen.  

Het toilet in een vliegtuig gebruiken: tijdens een lange vlucht staan er vaak lange rijen voor het toilet, vooral na de maaltijd. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van de mogelijkheid om het toilet te bezoeken wanneer de meeste mensen in hun stoel zitten. Het is ook een goed idee om te vragen om een stoel in de buurt van het toilet. 

Autoreizen: de veiligheidsgordel in de auto moet over uw heupbeen en bekken lopen, niet over uw buik en stoma. Als u uw stoma extra wilt beschermen tegen de veiligheidsgordel, kunt u een gordelkussen aanschaffen. U kunt ook een verlengbeugel gebruiken om de hoek van de gordel over uw lichaam te verlagen.

Een cruise maken met een stoma: Maakt u zich zorgen over het maken van een cruise over een rivier, meer of zee? Niet nodig! Als u bijvoorbeeld enkele dagen of langer niet aan land kunt gaan, kunt u het beste twee keer zoveel materialen inpakken als u denkt nodig te hebben. Als u deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt, kunnen er geen problemen ontstaan en kunt u met een gerust hart op reis.

Open of print de volledige pdf-brochure (in Engels): Leven met een stoma: Reizen