Na een stomaoperatie: 6 manieren om uw leven weer op te pakken

Terugkeren naar uw persoonlijke en werkzame leven na een stomaoperatie kan een hele uitdaging zijn. U gaat zich aanpassen aan een nieuw leven. Maar met enkele eenvoudige stappen kunt u deze overgang makkelijker en sneller laten verlopen.

After Ostomy Surgery - 6 Ways to Settle into a Routine

Ontdek manieren om u aan te passen aan uw levensomstandigheden na een stomaoperatie.

Na een stomaoperatie komt u verschillende nieuwe uitdagingen tegen, met name gedurende de eerste weken en maanden. Plan het zo dat u thuis het rustig aan kunt doen terwijl u herstelt. Herstel kost tijd, dus verwacht niet dat u onmiddellijk uw draai zult vinden.

Hieronder vindt u 6 praktische tips om deze eerste maanden door te komen:

  1. Beheers uw emotionele stress. Wanneer u uit het ziekenhuis bent ontslagen, maakt u zich wellicht (grote) zorgen over uw stoma. Voor de meesten is dit van voorbijgaande aard. Het duurt even om te wennen aan het idee dat u een stoma heeft. Dit kan enkele maanden duren, dus gun uzelf de tijd. 
  2. Lees over uw stoma en hoe u het beste kunt omgaan met uw stomaopvangmateriaal. Dit is een zeer belangrijk deel van het herstelproces. Tijdens de eerste weken en maanden leert u hoe u het beste kunt omgaan met uw nieuwe opvangsysteem. En u staat er niet alleen voor! Uw stomaverpleegkundige zal u helpen. Vraag uw zorgprofessional om een lijst met nuttige contacten.
  3. Zie het als een interessante leercurve. Leren omgaan met uw stoma zal in eerste instantie een hele uitdaging zijn, maar het wordt al snel een tweede natuur. Net als bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid of taak die in het begin ingewikkeld lijkt, krijgt u het vanzelf onder de knie en als u het eenmaal beheerst, maakt het u zelfverzekerder.
  4. Maak er een dagelijkse routine van. Het is mogelijk dat u bepaalde dingen niet kunt doen vanwege de stoma. Maar zodra u de praktische zorg van uw stoma onder de knie heeft en weet hoe u het beste kunt omgaan met uw stomaopvangmateriaal, wordt het gewoon een van uw dagelijkse klusjes.
  5. Voer zelf de regie. Moderne stomaopvangmaterialen vallen niet op en niet iedereen hoeft te weten dat u opvangmateriaal draagt. Als u ziek bent geweest, zullen uw vrienden, familieleden en collega's blij zijn om te zien dat het beter met u gaat. Maar ze zijn wellicht ook nieuwsgierig en willen weten wat de operatie precies inhoudt. U bepaalt zelf aan wie u het wilt vertellen en wat u over uw stoma wilt vertellen.
  6. Wees open en eerlijk... en selectief. Het is normaal dat u zich afvraagt wat u precies over uw stoma wilt vertellen, en aan wie. Als u zich comfortabel voelt, zullen anderen dat ook zijn. Wees open en eerlijk tegen mensen waarvan u vindt dat ze het moeten weten. Maar u hoeft anderen niets te vertellen, tenzij u denkt dat het belangrijk is.

Download de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Thuis- en werkleven