4-punts checklist om weer te gaan werken na een stomaoperatie

Als u een stomaoperatie heeft ondergaan, is het belangrijk dat u niet te snel weer aan het werk gaat. Hier vindt u vier noodzakelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat u weer kunt gaan werken, plus andere tips voor de werkplek.

4 Point Checklist for Returning to Work

Hier kunt u controleren of u er klaar voor bent om weer aan het werk te gaan na uw stomaoperatie.

Als u een stomaoperatie heeft ondergaan en u wilt weer aan het werk gaan, is het belangrijk dat u zeker weet dat u er klaar voor bent. Elk lichaam is weer anders en het herstel verloopt niet bij iedereen op dezelfde manier. De ernst van uw ziekte of letsel, uw hersteltijd, uw leeftijd en het soort werk dat u doet... zijn allemaal bepalend voor de tijd dat het duurt voordat u weer aan het werk kunt. Als het mogelijk is, doe het rustig aan. Gun uzelf de tijd. Als u weer gaat werken voordat u er klaar voor bent, kan dat op lange termijn voor meer problemen zorgen.

Doe het rustig aan, als dat mogelijk is. Gun uzelf de tijd. Als u weer gaat werken voordat u er klaar voor bent, kan dat op lange termijn voor nog meer problemen zorgen.

Hieronder ziet u een eenvoudige checklist met 4 punten die u kunt gebruiken om te controleren of u zo ver bent dat u weer aan het werk kunt:


Als u hierna nog niet zeker weet of u weer aan het werk kunt, vraag dan uw zorgteam om advies.


Praktische tips over weer gaan werken na een stomaoperatie

Hieronder volgen nog enkele zaken die kunnen helpen om u zekerder te voelen op het werk:

  • Neem schone stomamaterialen mee in uw stomatas. Laat de stomamaterialen niet in de auto liggen. Door zeer hoge of lage temperaturen kunnen de stomamaterialen verweken of niet meer goed werken.
  • Bewaar een set schone stomamaterialen op uw werkplek, bijvoorbeeld in uw bureaulade of in een locker.
  • Ga indien mogelijk geleidelijk steeds langer werken. U kunt in de loop van de dag laag in uw energie komen te zitten, zelfs maanden na de operatie. Het is wellicht het beste om eerst parttime te gaan werken en naar uw volledige aantal uren toe te werken, mits dit financieel haalbaar is.

 

Als u vindt dat uw werkgever u niet te goeder trouw tegemoet treedt in uw nieuwe leven met een stoma gelden er in uw land mogelijk wetten die een dergelijke discriminatie van werknemers niet toestaan en kunt u zich daar op beroepen. Probeer uit te vinden welke overheidsinstantie hier over gaat en neem contact met hen op.


Download de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Thuis- en werkleven