Stoma-accessoires – wanneer en hoe gebruiken

Als u onlangs een stomaoperatie hebt ondergaan of net begint te wennen aan het leven met een stoma, voelt u zich misschien een beetje overweldigd door alle verschillende stomaproducten. Naast uw stomasysteem, dat bestaat uit de stomahuidplak en een stomazakje, hebt u wellicht een stoma-accessoire nodig om de prestatie van uw systeem te verbeteren.

Stoma-accessoires kunnen de draagtijd van de huidplak verlengen, lekkage voorkomen, onaangename geuren verminderen en het legen van het stomazakje vereenvoudigen. Dit zijn producten zoals pasta's, huidplakringen, remover doekjes en stomagordels. Voor veel mensen met een stoma zijn deze accessoires een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse hygiëne en stomazorg.

In dit artikel bespreken we enkele producten uit ons assortiment van Adapt™-accessoires en leggen we uit hoe deze werken. In elke sectie vindt u ook een link naar een handleiding met meer informatie over het gebruik van dat specifieke stoma-accessoire.


Barrier Rings
Barrier Rings

Adapt™ vlakke ring

Adapt™-vlakke ringen zijn ontworpen ter bescherming van de huid rondom uw stoma. De ring helpt bij het vullen van ongelijkmatige huidoppervlakken om de pasvorm te verbeteren en om de kans op lekkage via de stoma te verkleinen.

De ringen hebben een flexibel ontwerp, zodat u ze op maat kunt knippen, uitrekken of op elkaar kunt stapelen om de pasvorm van het opvangsysteem te verbeteren. Ze kunnen worden aangebracht op de kleefzijde van de huidplak of direct op een schone, droge peristomale huid. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten en diktes.

Bekijk ook de nieuwste telg in het assortiment Adapt™-ringen De CeraRing™ huidplakring

 

Convex Barrier Rings
Convex Barrier Rings
Adapt™-convex ringen

Hollister biedt ook een convexe (bolronde) ring als accessoire. Met convexe ringen krijgt een huidplak een bolronde vorm, waardoor de pasvorm van uw plak kan worden verbeterd, lekkage tot een minimum wordt beperkt en de huid rondom de stoma wordt beschermd.

De Adapt™-convex ring is verkrijgbaar in diverse maten en twee verschillende vormen; rond en ovaal; voor de optimale pasvorm voor verschillende stoma's. De convexe ringen moeten worden aangebracht op de droge peristomale huid met de bolle kant naar beneden of op de kleefzijde van de huidplak met de vlakke kant naar beneden.

Vergeet niet om ook het nieuwste product in het assortiment van Adapt™-convex ringen te bekijken.
De CeraRing™ convex ring

 

CeraPlus Barrier Extenders 
CeraPlus 
CeraPlus™ Kleefrand

CeraPlus™ Kleefranden bevatten ceramide om de huid te beschermen en geven een extra gevoel van veiligheid door de huidplak te omranden met een dun, flexibel hydrocolloïde kleefmiddel. Gebruik drie afzonderlijke stukken om uw stomahuidplak te omringen, of gebruik de stroken op plaatsen waar u dat nodig acht om een persoonlijke pasvorm te creëren.

CeraPlus™ Kleefranden helpen lekkage te voorkomen door de huidplak op zijn plaats te houden en het loskomen van de rand van de huidplak te verminderen. Ze passen zich gemakkelijk aan de natuurlijke plooien en bewegingen van het lichaam aan, en helpen zo de draagtijd van de huidplak te verlengen, wat het zelfvertrouwen ten goede komt.

CeraPlus™ Kleefrand

 

Lubricating Deodorant
Lubricating Deodorant
Adapt™ geurneutraliserende glijgel

Aankoeken is een probleem dat bij veel mensen met een ileostoma of colostoma ontstaat. Deze term wordt gebruikt voor ontlasting die vast komt te zitten aan de bovenkant van een opvangsysteem. Omdat de inhoud niet naar de bodem van het stomazakje kan vallen, hecht deze zich aan de bovenkant. Daardoor kan lekkage ontstaan of werkt het geïntegreerde geurfilter mogelijk niet meer goed.

Een geurneutraliserende glijgel vergemakkelijkt het legen van het zakje en zorgt dat het vastplakken van ontlasting aan het zakje tot een minimum wordt beperkt. Het smeert de binnenkant van het stomazakje en zorgt ervoor dat de ontlasting naar de bodem van het stomazakje stroomt. Bovendien worden onaangename geuren verminderd bij het legen en vervangen van het zakje.

Adapt™ geurneutraliserende glijgel is kleurloos, geurloos en verkrijgbaar in een fles of als sachet. Het kan worden gebruikt telkens wanneer het stomazakje wordt vervangen en nadat het zakje is geleegd om de geur te neutraliseren en vastplakken te voorkomen.

Adapt™ geurneutraliserende glijgel 

 

Wipes
Wipes
Adapt™ niet-prikkende beschermende doekjes

Leven met een stoma betekent dat u gedurende langere tijd een stoma-huidplak moet dragen en dat u de huidplak moet verwijderen telkens wanneer u het stomazakje vervangt. De huid kan dan geïrriteerd raken of pijnlijk aanvoelen.

Adapt™-niet-prikkende beschermende doekjes vormen een laagje op de huid die fungeert als een beschermening tussen uw huid en de huidplak. Zo wordt de huid beschermd wanneer het in contact komt met stomavocht en bij het verwijderen van kleefmiddelen.

Breng het huidbeschermende doekje aan op de onbeschadigde huid. Laat het volledig drogen en breng dan de huidplak aan. Wij adviseren u echter om deze doekjes niet te gebruiken voor huidplakken met verlengde draagtijd, omdat de draagtijd hierdoor kan verkorten.

Adapt™-niet-prikkende beschermende doekjes 

 

Ostomy Belt
Ostomy Belt
Adapt™ stomagordel

Als u zoekt naar meer veiligheid voor uw opvangsysteem, dan kan een stomagordel u extra vertrouwen geven. Zorgprofessionals adviseren vaak het gebruik van een stomagordel (voor een opvangsysteem met stomazakje) om de convexiteit te vergroten en voor een betere pasvorm op de huidplak.

Deze elastische gordel kunt u gebruiken als uw opvangzakje is voorzien van gordelogen. Zorg dat de deze naar buiten zijn gericht (naar uw lichaam toe) en dat de gordel is uitgelijnd met uw stoma. Zorg ook dat de gordel goed aansluit, maar niet te strak zit. Bij de juiste pasvorm moet u twee vingers gemakkelijk tussen de gordel en huid kunnen steken.

Dit accessoire is ook verstelbaar en wasbaar.

Adapt™ stomagordel 

 

Paste
Paste
Adapt™ pasta

Adapt™- pasta zorgt voor een goede afsluiting tussen de stoma en de huidplak. Zo kan worden voorkomen dat de ontlasting onder de huidplak terechtkomt en dan in contact komt met uw huid.

Het fungeert als een kit en vult ongelijke huidoppervlakken op en minimaliseert het risico op lekkage. Adapt™-pasta is GEEN kleefmiddel en te veel pasta kan een goede afdichting aantasten.

Adapt™ pasta is verkrijgbaar in gemakkelijk uit te knijpen tubes in twee verschillende maten.

Adapt™ pasta 

 

Powder
Powder
Adapt™-poeder

Dit poeder is een niet-medisch poeder dat wordt gebruikt voor het absorberen van vocht op licht geïrriteerde of vochtige huid rondom de stoma. Door absorptie van het vocht van de huid rondom de stoma zorgt het poeder voor een betere hechting van de huidplak.

Dit poeder is geen medicatie; het absorbeert alleen overtollig vocht, waardoor de huidplak zich beter aan de huid kan hechten. Breng het poeder aan op de aangetaste peristomale huid. Borstel het overtollig poeder eraf omdat dit de hechting van de huidplak negatief kan beïnvloeden. Stop met het gebruik van dit poeder zodra uw huid is genezen. Sommige artsen adviseren wellicht het gebruik van een huidbeschermend doekje over het poeder, maar dit is niet altijd nodig.

Adapt™-poeder 

 

Adhesive Remover
Adhesive Remover
Adapt™ remover spray

De Adapt™ remover spray zorgt ervoor dat de huidplak gemakkelijk kan worden verwijderd en vermindert tegelijkertijd de kans op afschilferen van de huid. Het vergemakkelijkt ook het verwijderen van plakresten op de huid.

De verwijderaar is een product op siliconenbasis en is alcoholvrij. Daardoor prikt het niet wanneer het product op de huid wordt aangebracht.

De Adapt™ remover spray verdampt snel en droogt zonder resten op, zodat de volgende huidplak stevig kan hechten.

De Adapt™ remover is beschikbaar als tissue en als spray.

Adapt™ remover spray

 

Wilt u meer weten stomazorg, dan vindt u veel nuttige informatie op onze website Leerzaam voorlichtingsmateriaal . Of neem vandaag nog contact met ons op bij eventuele vragen over stoma-accessoires.