Is irrigeren geschikt voor u?

Irrigeren kan een optie voor u zijn, mits u in aanmerking komt en er de benodigde tijd en energie in kunt steken. Hieronder kunt u zien of u in aanmerking komt.

Is Colostomy Irrigation Right for You

Zoek hulp bij het leren begrijpen van irrigeren.

Als u een colostoma op de neerwaartse darm heeft, is het wellicht mogelijk om uw dikke darm (colon) elke dag op een vast tijdstip te legen. Dit wordt irrigatie genoemd en is iets dat u uitsluitend kunt doen nadat uw arts heeft bepaald dat u ervoor in aanmerking komt.

Voordelen van irrigeren

Als irrigatie voor u een optie is, biedt dit verschillende voordelen. Mensen met een colostoma melden de volgende voordelen van irrigatie:

 • het dragen van een klein stomakapje, een vlakke huidplak of een tweedelig gesloten opvangzakje is mogelijk;
 • het opvangzakje hoeft minder vaak te worden vervangen;
 • het geeft een gevoel van vrijheid.


Hoe werkt irrigeren?

Irrigeren is vergelijkbaar met een klysma met water die in uw stoma wordt ingebracht. Wanneer uw zorgteam heeft vastgesteld dat u in aanmerking komt, wordt u geleerd hoe u thuis een irrigatie kunt uitvoeren. Het werkt als volgt:

 • De irrigatieprocedure duurt ongeveer een uur.
 • Tijdens de procedure spoelt u water door uw stoma met speciale irrigatiebenodigdheden.
 • Na de irrigatie gebruikt u een stomakapje of een één- of tweedelig gesloten opvangzakje om de stoma af te dekken en te beschermen.
 • Uw de irrigatie gebruikt u een stomakapje of een één- of tweedelig gesloten zakje om de stoma af te dekken en te beschermen.

Uw stomaverpleegkundige kan u helpen om het juiste tijdstip voor de irrigatie te bepalen en hoe vaak u de irrigatie moet uitvoeren. Meestal is dit dagelijks of om de dag.

Is irrigatie geschikt voor u? Er zijn vier dingen waarmee rekening moet worden gehouden.

Routinematige irrigatie wordt uitgevoerd op voorschrift van een arts en is niet geschikt voor mensen met een urostoma of een ileostoma. Als u irrigeren overweegt, is het zeer belangrijk dat u erover spreekt met uw zorgprofessional of stomaverpleegkundige en de nodige informatie inwint.

Er zijn vier dingen waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Irrigatie duurt ongeveer een uur en moet ten minste om de dag worden uitgevoerd; u moet deze tijd kunnen/willen besteden.
 2. U moet vrijelijk over uw irrigatiebenodigdheden kunnen beschikken en u moet een ruimte hebben waar u elke dag op hetzelfde tijdstip kunt irrigeren.
 3. Doorzettingsvermogen is een vereiste – het kan tot acht weken duren voordat uw darmen zijn ingeregeld.
 4. U moet lichamelijk in staat zijn om de irrigatieprocedure consequent uit te voeren.

En nogmaals, u moet contact opnemen met uw arts of stomaverpleegkundige als u meer wilt weten. Irrigatie is niet geschikt voor iedereen met een colostoma.