Enkele belangrijke feiten over uw stoma

Kennis is macht. Hoe meer u weet over uw stoma, des te meer controle u weer krijgt over uw leven met een stoma en des te sneller u zich nieuwe routines eigen maakt

Important Facts about Your Stoma

Lees hier enkele belangrijke feiten over uw stoma.

Het krijgen van een stoma is een ingrijpende verandering in uw leven. Door kennis en het leren omgaan met uw stoma krijgt u steeds meer vertrouwen in uw leven. Hier kunt u enkele tips lezen die u kunnen helpen uw stoma een plek in uw leven te geven.

Tekenen van een gezonde stoma

Na de operatie is een stoma vaak gezwollen. Het kan enkele weken of maanden duren voordat het stoma slinkt en een vaste vorm behoud. Stoma´s komen in verschillende groottes en vormen voor. Voor een gezond uitziend stoma geldt het volgende:

  • De kleur van het stoma is licht of helder rood
  • Het slijmvlies van de darm waar je tegenaan kijkt is licht vochtig
  • Een stoma is niet pijnlijk, in het slijmvlies zitten geen zenuwen
  • Een stoma kan snel bloeden wanneer er op gewreven wordt, er tegen wordt gestoten of tijdens het wassen. Na een korte periode zal het bloeden stoppen. Dit is normaal. (als het bloeden aanhoudt, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of zorgprofessional).


Andere belangrijke feiten over stoma's

  • Uitvloed uit het stoma – Uw ontlasting of urine moet in uw opvangzakje terechtkomen zonder lekkage onder de huidplak. Als u een urostoma heeft en de urine van uw stoma is bloederig, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige, of zorgprofessional.
  • Tijdelijke stoma's – Een tijdelijk stoma kan een eindstandig of een dubbelloops stoma zijn. Een dubbelloops stoma kan een staafje of brug ter ondersteuning hebben. Dit staafje of brug wordt doorgaans na ongeveer veertien dagen verwijderd. Is het staafje of de brug na veertien dagen nog niet verwijderd, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of zorgprofessional.
  • Peristomale huid – De huid rond de stoma wordt de peristomale huid genoemd. De peristomale huid moet intact zijn zonder irritatie, uitslag of roodheid. De peristomale huid moet eruitzien als huid elders op uw lichaam. Een juist aangebrachte huidplak, bestaande uit de juiste samenstelling van ingrediënten helpt de peristomale huid te beschermen tegen irritatie door de uitvloed. Reinig de peristomale huid telkens wanneer u de huidplak vervangt. Voor de meeste personen is alleen water voldoende om de peristomale huid te reinigen. Als u een rode, beschadigde of vochtige huid ontdekt op de peristomale huid, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of zorgprofessional.
  • Soorten opvangsystemen – Het opvangzakje dat u gebruikt, is afhankelijk van de huid en uitvloed uit het stoma. Voor elk type stoma zijn er verschillende types opvangzakjes. Een aantal fabrikanten bieden een breed assortiment opvangsystemen met verschillende productkenmerken aan. Uw stomaverpleegkundige kan samen met u zoeken naar een opvangsysteem dat past bij uw stoma en uw levensstijl.


Dit zijn enkele algemene richtlijnen:

Soort stomaoperatie

Aanbevolen opvangzakje

Ileostoma

Open of gesloten opvangzakje, afhankelijk van de dichtheid van de ontlasting

Urostoma

Opvangzakje met een kraantje

Colostoma

Gesloten of open opvangzakje, afhankelijk van de dichtheid van de ontlasting


Met deze tips en algemene richtlijnen heeft u meer informatie over het leven met een stoma. Naarmate u meer ervaring opdoet in het leven met een stoma, zult u meer zelfvertrouwen krijgen.

Download de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Thuis- en werkleven