Veelvoorkomende redenen voor een colostoma

Er zijn vele redenen waarom iemand een colostoma nodig heeft, variërend van trauma tot een ziekte. Hieronder vindt u de meest voorkomende redenen voor een colostoma.

Essential Facts about Your Colostomy

Meer informatie over de omstandigheden waarin een colostoma nodig kan zijn.

Er zijn vele medische redenen waarom uw arts of chirurg een colostoma aanraadt, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: uw colon (dikke darm) kan niet op de normale wijze ontlasting afvoeren via het rectum (endeldarm). Dit kan worden veroorzaakt door een ziekte of een letsel.

U bent niet de enige

Tijdens de colostoma operatie wordt er een stoma aangelegd om een ziek of gekwetst deel van uw dikke darm te verwijderen of te beschermen. Een colostoma wordt algemeen gezien als de beste oplossing als alle andere mogelijke behandelopties niet hebben geholpen. Uitzonderingen hierop zijn levensbedreigende traumaletsels of infecties. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om onmiddellijk maatregelen te nemen. Veel mensen vragen om een 'second opinion' voordat ze deze leven veranderende ingreep ondergaan.

Echter, als uw zorgverleners allemaal tot dezelfde conclusie komen – dat een colostoma voor u de beste optie is – weet dan dat u bepaald niet de enige bent. Overal ter wereld ondergaan elk jaar tienduizenden mensen van alle leeftijden – van pasgeborenen tot ouderen – een stomaoperatie.

Waarom heb ik een colostoma nodig?

Hieronder ziet u een lijst met enkele van de veel voorkomende redenen voor een colostoma operatie:

  • Kanker: bij colorectale kanker kan het nodig zijn om uw dikke darm geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Een colostoma kan deel uitmaken van een operatie om de kanker te behandelen.
  • Divertikels: als er sprake is van ernstige ontstekingshaarden in uw dikke darm waar met spoed naar moet worden gekeken, kan een colostoma noodzakelijk zijn. Als er in een noodgeval ook.
  • Trauma: de dikke darm is het op één na meest getroffen orgaan bij een perforerend trauma. Er wordt vaak een colostoma uitgevoerd wanneer het gekwetste deel van de dikke darm moet worden verwijderd.
  • Congenitaal (aangeboren): Bij sommige aangeboren afwijkingen, zoals een anus zonder opening, kan een colostoma noodzakelijk zijn. Dit is een misvorming van de anus of de endeldarm. Ook bij spina bifida ('open rug') kan een colostoma nodig zijn.
  • Darmincontinentie: Wanneer meerdere niet-invasieve behandelingen de patiënt niet hebben geholpen om zijn of haar stoelgang te reguleren, kan een colostoma nodig zijn.  

Wat de reden voor een colostoma ook is, het is belangrijk dat u met uw zorgteam praat, zodat u zo veel mogelijk informatie over uw specifieke aandoening krijgt en begrijpt waarom de ingreep uw beste optie is. Het zorgteam kan uw vragen beantwoorden en op uw zorgen ingaan.