Anatomie en fysiologie van de huid en wat ze betekenen voor uw peristomale huid

De huid is een verbazingwekkend orgaan dat de eerste verdedigingslinie van uw lichaam vormt. Hier vindt u meer informatie over de huid en het belang van een goede verzorging van uw peristomale huid. 

 

5 Time Saving Skin Care Tips

Meer informatie over de peristomale huid.

Om in te zien hoe belangrijk het is om uw peristomale huid gezond te houden, is het nuttig om iets meer te weten van de anatomie en fysiologie van de huid. Hieronder vindt u een aantal interessante feiten over de huid, waaronder de beschermingsfunctie en essentiële aspecten zoals de zuurgraad (pH). 

Wist u dit?

Uw huid, het grootste orgaan van uw lichaam, vernieuwt zich elke 26-42 dagen. We staan er nauwelijks bij stil, maar onze huid heeft allerlei functies waar we ons wellicht niet van bewust zijn, zoals: 

  • het bieden van een beschermingslaag tegen elementen van buiten, zoals bacteriën en andere ziekteverwekkers;
  • het reguleren van de bloedsomloop en de lichaamstemperatuur;
  • het mogelijk maken van zintuiglijke waarneming;
  • het omzetten van ultraviolet licht in vitamine D.

 

De anatomie van de huid

De buitenste zichtbare laag van de huid is de epidermis, die is onderverdeeld in vijf lagen. De epidermis is relatief dun, maar wel sterk en taai. De epidermis bestaat hoofdzakelijk uit cellen die keratinocyten worden genoemd en die zich langzaam naar de oppervlakte bewegen, waar ze uiteindelijk worden afgestoten en van onder af worden vervangen door nieuwe cellen. Deze bovenste cellenlaag van de epidermis wordt het stratum corneum (hoornhuid) genoemd.

epidermis-illustration-no-header_425x379

de structuur van het stratum corneum lijkt enigszins op een muur van bakstenen en cement. De rijpe cellen zijn de 'bakstenen' die de huid sterk maken. Het 'cement' dat de cellen bij elkaar houdt, wordt de intercellulaire lipide matrix (vetachtige materie tussen de cellen) genoemd. In deze intercellulaire lipide matrix bevindt zich ook ceramide (een groep van lipide moleculen).

Stratum Corneum

 

Het belang van ceramide

De gezondheid van het stratum corneum is essentieel voor het onderhouden van een beschermende huidlaag, en tevens voor een goed gehydrateerde huid zonder overtollig water. Een gezonde huid heeft gezonde en soepele ceramideniveaus, terwijl bij een droge en zieke huid, zoals contact dermatitis (eczeem) en psoriasis, de ceramideniveaus beduidend lager zijn. Onvoldoende ceramide kan de huid kwetsbaarder maken voor algemene peristomale-huidcomplicaties. Hiertoe behoren ook peristomale-huidcomplicaties die te maken hebben met overtollig vocht en met het gebruik van de medische kleefmiddelen in stomaproducten, zoals een huidplak.

Vochtinbrengers (moisturizers) kunnen helpen om de huid te hydrateren en de normale zuurgraad van de huid te behouden. Huidplakken die ceramide bevatten, kunnen helpen om irritatie te voorkomen.

De zuurgraad (pH) van uw huid

We zijn ons er nauwelijks van bewust dat onze huid een zuurgraad heeft, maar toch is dit een belangrijke factor bij het bestrijden van infecties en omgevingsstress.

Een gezonde huid heeft unieke pH-eigenschappen: een milde zuurgraad, met kenmerkende pH-waarden tussen 4.0 en 6.0. Deze huidomgeving wordt de zuurmantel genoemd.

De zuurmantel ondersteunt het vermogen van de huid om te fungeren als een beschermlaag. Een verstoring van de zuurgraad kan de zuurmantel afbreken. Dit maakt de huid kwetsbaar voor irritatie en beschadiging, waardoor het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen teniet wordt gedaan.

Peristomale-huidcomplicaties

Peristomale complicaties kunnen gaan van licht tot matig tot ernstig. In milde gevallen is de huid nog intact, maar kan er roodheid, jeuk of ongemak zijn. In ernstige gevallen is de huid beschadigd en kunnen er vocht, zweren, pijn en bloedingen zijn. Een peristomale huidcomplicatie kan vele negatieve gevolgen hebben, zoals een verminderde kwaliteit van leven, dus is het belangrijk om er alles aan te doen om ze te voorkomen.

Nu u iets meer weet over dit bijzondere orgaan dat uw lichaam op zo veel manieren beschermt, kunt u het belang van een gezonde peristomale huid waarschijnlijk beter appreciëren.