Seksuele problemen van vrouwen na een stomaoperatie

Na uw stomaoperatie kunt u bepaalde problemen ervaren die van invloed kunnen zijn op uw seksualiteit. Maar gelukkig zijn er oplossingen voor. Hieronder kunt u lezen welke.

Women's Sexual Issues after Ostomy Surgery

Zoek hulp als u als vrouw na een stomaoperatie seksuele problemen ondervindt.

U kunt, afhankelijk van het soort stomaoperatie welke u heeft ondergaan, problemen ondervinden tijdens intimiteit. Het goede nieuws is dat sommige van deze problemen van tijdelijke aard zijn, of kunnen worden geminimaliseerd. U kunt een normaal en gezond seksleven hebben.

Sommige dingen die u kunt ervaren zijn:

Pijn tijdens geslachtsgemeenschap: Er zijn verschillende soorten problemen waar u tegenaan kunt lopen. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende problemen:

  • De perineale wond kan nog geruime tijd gevoelig blijven. Dit type wond ontstaat wanneer de endeldarm tijdens een operatie van de dikke darm of de endeldarm moet worden verplaatst. Gun uzelf tijd om te genezen als u pijn heeft. U kunt ook een andere houding proberen tijdens de intimiteit om pijn te verminderen. Als de pijn aanhoudt, vraag dan aan uw arts of reconstructie van de perineale wond een optie is.
  • Wanneer de endeldarm is verwijderd, ontstaat er een lege ruimte waardoor de baarmoeder kan verschuiven. Ook dit kan tijdens de gemeenschap voor pijn zorgen. Het toepassen van andere seksuele standjes kan helpen.
  • Vaginale droogheid kan voor pijn zorgen. Littekenweefsel van het verwijderen van de endeldarm of de blaas kan ook last geven. Probeer een lubricerende gel of een condoom met glijmiddel. Vergeet ook niet dat droogheid een bijwerking van geneesmiddelen kan zijn. Vraag aan uw zorgverlener, met name uw gynaecoloog of gynaecologieverpleegkundige, wat zij kunnen aanbevelen.
  • Als u nog verdere behandelingen moet ondergaan, zoals een chemokuur of bestralingen, kan dit ook uw seksuele begeerte en uw vermogen om seks te hebben beïnvloeden. Deze behandelingen kunnen ook een nadelige invloed hebben op de conceptie en zwangerschap. Als u een of meer van deze problemen ondervindt, neem dan contact op met uw zorgprofessional.

Verzwakking van de bekkenspieren: sterke bekkenspieren zijn belangrijk voor een bevredigende gemeenschap. Als u na de stomaoperatie verzwakking bemerkt, kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut of verpleegkundige voor biofeedback-training en ‑oefeningen die u kunnen helpen om uw bekkenbodemspieren te leren voelen en vervolgens sterker te maken.

Gevoelsvermindering: Sommige vrouwen merken dat het gevoel en de gevoeligheid van de clitoris is afgenomen. Een mogelijke oorzaak is dat de zenuwbanen naar de clitoris door de operatie geblokkeerd zijn geraakt. Vraag uw zorgprofessional om hulp als u dit probleem ervaart.

Het is niet gezegd dat uw operatie invloed heeft op uw seksleven, maar als u een of meer van deze problemen ervaart, doet u er verstandig aan om uw zorgteam om hulp en raad te vragen.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap