Voorbereid op reis - 5 tips als u een stoma heeft

Als u een colostoma, ileostoma of urostoma operatie heeft ondergaan, maakt u zich mogelijk zorgen over op reis gaan. Wees voorbereid om op reis te gaan bij het dragen van een stoma met deze handige tips.

Travel Prep - 5 To Do's if you have a Stoma

Maak u gereed om te gaan reizen met deze voorbereidingstips.

Maakt u zich zorgen als u er aan denkt om op reis gaan? Misschien maakt u zich zorgen dat u geen schone plek heeft om uw stomaopvangmateriaal te vervangen? Of misschien hebt u stress omdat u mogelijk al uw stomaproducten opgebruikt of dat u ze verliest onderweg?

Er is een uitstekende oplossing voor deze en andere zorgen: voorbereiding. Een goede voorbereiding werkt geruststellend en laat u beseffen dat u rustig op vakantie kunt gaan, overal ter wereld.

Gebruik de volgende richtlijnen om u voor te bereiden voor uw volgende trip. 

Voorbereidingstip 1 – Maak een checklist: wacht niet tot de dag vóór vertrek om een lijst van benodigdheden te maken. Doe dit een paar weken voor vertrek, zodat u tijd genoeg heeft om extra voorraad te bestellen. Tel het aantal wisselingen van huidplak en/of opvangzakjes die u normaal per dag doet. Verdubbel dit aantal voor de duur van de trip. Zo bent u op alles voorbereid, zelfs het onverwachte. Dit is met name handig voor vakantie of trips waarbij u geen of moeilijk toegang heeft tot uw medisch speciaalzaak. Bijvoorbeeld een cruise. Wanneer u extra opvangmateriaal bestelt zijn vertragingen, verloren opvangmateriaal of frequente wisselingen van opvangmateriaal in een land met een warm klimaat geen probleem! Mee te nemen artikelen zijn onder andere:

  • Opvangzakjes (verschillende lengtes voor verschillende activiteiten)
  • Huidplakken
  • Stoma hulpmiddelen zoals pastaringen en poeder
  • Wegwerpzakjes 
  • Toiletpapier of tissues
  • Onsteriele gaasjes
  • Medicatie (indien noodzakelijk)
  • Vochtige gaasjes in een plastic zakje indien er geen stromend water is
  • Handspiegel

Voorbereidingstip 2 – Zorg voor een back-up plan: zelfs als u meer inpakt dan u denkt nodig te hebben, moet u er rekening mee houden dat er van alles kan gebeuren. Het goede nieuws is dat de meeste fabrikanten van stomaopvangmateriaal overal ter wereld producten beschikbaar hebben. Probeer vóór vertrek te achterhalen waar u materiaal kunt kopen in de buurt van uw reisbestemming. Begin bij de stomavereniging om informatie te krijgen over de fabrikanten van stomaopvangmaterialen of leveranciers in het buitenland of in de buurt van een aanleghaven tijdens een cruise vakantie. Het is ook een goed idee om uit te zoeken waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis op uw vakantieplek is. Het is handig om in noodgevallen de gegevens van uw contactpersoon bij de hand te hebben.

Voorbereidingstip 3 – Neem een medisch paspoort mee op reis: Dit paspoort bevat gegevens over uw stomaopvangsysteem en eventuele medicatie. Met dit paspoort in uw bezit, kunnen de douane en veiligheidspersoneel u sneller controleren. In dit paspoort zijn de gegevens in verschillende talen te lezen. Een brief van uw arts met daarin uitleg over uw medische situatie is handig om mee te nemen op reis.  

Voorbereidingstip 4 – Controleer uw reisverzekering: sommige verzekeringen leggen beperkingen op voor leeftijd of reeds bestaande aandoeningen. Zorg ervoor dat u volledig gedekt bent voordat u vertrekt. Controleer alles bij uw verzekeringsmaatschappij of reisagent om niet voor ongewenste verrassingen komen te staan.

Voorbereidingstip 5 – Vervangen van uw stomaopvangmateriaal: vervang uw stomaopvangmateriaal kort voor vertrek. Dit minimaliseert de kans op lekkage en geeft meer vertrouwen bij het vertrek.


Open of print de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Reizen.