Deel 1 – Levensverhalen om anderen te inspireren en aan te moedigen

Ontmoet een aantal voorvechters en influencers die het bewustzijn over stoma’s vergroten.  

Settling into a Diet Routine after Ostomy Surgery

Maak kennis met vijf mensen die leven met een stoma omarmen en een positief verschil maken.

 

Amber

Amber Wallace, maker van het Ostomy Diaries YouTube channel en social mediaplatforms (@ostomydiaries), was net negen jaar toen ze leerde wat het “Prikkelbare Darm Syndroom” is.  Na de diagnose ziekte van Crohn in 2008 en een volledige colectomie in 2016, is Amber open over haar verlangen naar een zo normaal mogelijk leven. “Niemand kiest echt voor een stomazakje; je besluit dat het de beste optie is” zegt ze. “Je maakt de keuze om te leven, zelfs als dat betekent dat je poept in een zakje dat aan je buik vastzit.” 

Amber is een pleitbezorger voor “de underdogs” en haar missie is dan ook om anderen te informeren, motiveren en inspireren. Ze gebruikt haar YouTube kanaal Ostomy Diaries om mensen die leven met PDS en stoma’s eraan te herinneren dat ze hun zogenaamde “mankementen” moeten omarmen. “Draag ze als eretekens, want misschien ben je helemaal niet de underdog”, zegt ze. “Misschien hebben je mankementen je kracht gegeven; blijf vechten en blijf kiezen om te leven.” 

 
Amber Amber Amber
Amber Amber Amber

Jearlean

Vanaf het moment dat ze als kind een stoma-operatie onderging tot ze als volwassene carrière maakte als internationaal fotomodel, auteur, zakenvrouw en motivatiespreker, had Jearlean Taylor jarenlang last van een laag zelfbeeld en depressies. Ze dacht zelfs aan zelfmoord. “Ik wilde mijn levensverhaal niet delen, maar mijn moeder wist dat ik er beter van zou worden door het te vertellen,” zegt Jearlean. “Ik begreep dat lange tijd niet, maar nu wel.” 

Jearlean’s verhaal resulteerde in haar populaire website jearleantaylor.com, en haar boeiende autobiografie “Pretty Girl Blues”. "Bij de gratie Gods heb ik het gered," zegt Jearlean. "En nu is het mijn missie om anderen te helpen hetzelfde te doen." Door haar obstakels onder ogen te zien en te overwinnen, heeft ze andere kankerpatiënten en stomadragers weten te inspireren om positief te blijven over de toekomst. “Door mijn doelen te volgen, per dag te leven en in God te vertrouwen, zal ik een compleet en bruisend leven leiden,” zegt Jearlean en ze moedigt haar volgers aan hetzelfde te doen.  

 
Jearlean Jearlean Jearlean
Jearlean Jearlean Jearlean

Collin

Collin Jarvis kreeg de diagnose colitis ulcerosa toen hij eerstejaarsstudent was aan de Universiteit van Californië (Berkeley). Behandeling met medicijnen sloeg niet aan, hij verloor bijna 15 kilo en sliep 15 uur per dag. Hij had geen andere keuze dan in zijn laatste jaar met zijn studie te stoppen.  

Amper vijf jaar na zijn stoma-operatie schreeuwden de krantenkoppen echter: “Collin Jarvis loopt een tijd van onder de 2:30 in een van de snelste marathons ooit met een stoma.” 

Zoals blijkt uit zijn succes bij het marathon-rennen, heeft Collin nu de wind in de rug en heeft hij een nieuw levensdoel. Op Instagram (@collinjarvis) inspireert de "No Colon, Still Rollin!-man" zijn volgers met zijn levensweg. Hij zegt: “Als je jezelf toelegt op iets, steeds leert van je mislukkingen, geduldig blijft, weloverwogen risico’s neemt en vertrouwt op het proces, dan kan je je zelfopgelegde beperkingen overwinnen.”

 
Collin Collin Collin
Collin Collin Collin

Krista

Krista Deveau kreeg op haar negende de diagnose ziekte van Crohn. Maar zelfs toen ze een voedingssonde had bleef ze positief over zichzelf en haar toekomst. Krista is nu kleuterleidster in Calgary (Alberta, Canada) en laat zich op sociale media (@my.gut.instinct) horen om andere stomadragers met een frisse blik te inspireren.  

“Een paar jaar geleden ben ik op Instagram over mijn ziekte gaan praten in de de hoop anderen hierdoor te helpen,” herinnert ze zich. “Ik worstelde toen met mijn Crohn en had een uitlaatklep nodig. En ik wilde het publiek bewust maken van hoe het is om te leven met een onzichtbare ziekte.” 

Hoewel ze haar goede en slechte dagen deelt met haar volgers wereldwijd, gebruikt Krista haar stem het liefst om zich op positieve zaken te focussen. En van die goede dingen heet Stella. “Stella, dat is mijn stoma, en mijn stomazakjes hebben me mijn leven terug gegeven,” zegt Krista. “Ik vind het belangrijk om het stigma rond stoma’s te doorbreken en te laten zien hoe het is om te leven met een stoma.”  

 
Krista Krista Krista
Krista Krista Krista

Kristen

In 2016 veranderde het leven van Kristen Cosner toen ze de diagnose ernstige ulceratieve pancolitis kreeg. Zes operaties later leeft ze met een permanente ileostoma en overwint ze nog steeds allerlei uitdagingen. Maar zelfs een niersteen heeft deze pittige vrouw er niet van weerhouden om inspirerende en hoopgevende berichten te delen op de website Kristen's Chronicles en op sociale media (@kristenschronicles).

“Ik beloofde mezelf dat ik mijn leven zo ongedwongen en avontuurlijk mogelijk zou gaan leven,” vertelt Kristen aan andere stomadragers. “Ik zou dingen doen die ik eng vond. Ik zou mezelf uitdagen om te groeien en te leren. En ik zou een goede gezondheid nooit al vanzelfsprekend beschouwen.” 

Het bewijs van haar voornemen een zo ongedwongen mogelijk leven te leiden, is dat Kristen onlangs is afgestudeerd aan de West Virginia University met een Master of Science in geïntegreerde marketingcommunicatie. Trots zegt ze: “Ik ben de studie begonnen vanaf een ziekenhuisbed, één dag voor mijn eerste operatie.”  

 
Kristen Kristen Kristen
Kristen Kristen Kristen

 

De getuigenissen zijn van de afgebeelde personen. Deze getuigenissen zijn representatief voor hun ervaring, maar de exacte resultaten en ervaringen zullen voor elke persoon uniek en individueel zijn.