Intimiteit na een stomaoperatie: Wat wel en wat niet te doen

Maakt u zich zorgen over de gevolgen van het hebben van een stoma en uw seksleven? Hier vindt u enkele tips over wat wel en wat niet te doen.

Sex after Ostomy Surgery - Do's and Don'ts

Vind hier de tips over wat wel en wat niet te doen tijdens intimiteit na een stomaoperatie.

Ja, het is mogelijk om een gezond (of zelfs beter) seksleven te hebben na een stomaoperatie. Hier vindt u enkele tips over wat wel en wat niet te doen bij intimiteit na een stomaoperatie.

Begin langzaam. Neem de tijd en zorg voor een goede sfeer. Denk eraan dat tederheid en romantiek ook belangrijk zijn voor seksueel genot. Vergeet niet dat liefhebben, kussen en aanraken een belangrijk onderdeel vormen van intimiteit.

U hoeft NIETS te veranderen (tenzij u dat wilt). Hoe heeft iemand met een met stoma seks? Precies zoals iemand zonder een stoma. Conventionele seksuele posities zijn bijna altijd mogelijk. Seks gaat natuurlijk over uw comfort en individuele voorkeuren.

Leeg uw opvangzakje. Neem voordat u intiem wordt enkele minuten de tijd om uw opvangzakje te legen. Dit zal u iets meer vertrouwen en gemoedsrust geven.

Laat het opvangzakje NIET in de weg komen. Gebruik, indien mogelijk tijdens intieme momenten een mini opvangzakje. U kunt ook kiezen voor een lingerieband of corrigerende lingerie zonder kruis. Hiermee verbergt u het opvangzakje en hebben u en uw partner geen hinder van het wrijven van het opvangzakje tegen de huid.

Draag kleding waarin u zich comfortabel voelt. Kies een zijden of katoenen hemdje om het opvangzakje te camoufleren of een kledingstuk met een print om de aandacht af te leiden van het opvangzakje.. Voor bepaalde stoma's zijn er ook kleinere opvangzakjes beschikbaar die discreet kunnen worden gedragen.

Gebruik een stoma NIET voor geslachtsgemeenschap onder geen enkele omstandigheid. Gebruik de stoma nooit voor enige seksuele activiteit (penetratie).

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap