5 veelvoorkomende zorgen over intimiteit – en wat u eraan kunt doen

Het is volkomen normaal dat u zich zorgen maakt over mogelijke relatieproblemen in verband met uw stoma. Lees de veelvoorkomende zorgen over nieuwe en bestaande relaties, en hoe u deze zorgen kunt verminderen.

5 Common Intimacy Concerns and What to do About Them

Zoek hulp als u zich zorgen maakt over intimiteit na een stomaoperatie

Wat moet ik doen als mijn partner anders naar me kijkt of me zelfs lijkt af te wijzen? Welke invloed heeft het opvangzakje op mijn seksleven? Hoe pak ik een nieuwe relatie aan?

Deze en vele andere vragen getuigen van de zorgen die veel stomadragers hebben over intimiteit na een stomaoperatie. Het goede nieuws is dat u gewoon kunt daten of, als u reeds een relatie heeft, een levensstijl kunt ontwikkelen waar u en uw partner van kunnen genieten. Blijf proactief en blijf communiceren.

Hieronder kunt u enkele veelvoorkomende zorgen en suggesties lezen die u kunnen helpen.

Ik maak me zorgen over het moment dat ik mijn date moet vertellen dat ik een stomadrager ben.

Wanneer u geheel gekleed bent, is er niemand die kan zien dat u een ileostoma, colostoma of urostoma heeft. U bepaalt zelf of u deze informatie wilt delen. Maar als u van plan bent om intiem te worden en uw kleren uit te trekken, kunt niet om het opvangmateriaal heen.

Hoe ga ik om met een nieuwe intieme relatie?

Zodra u merkt dat het serieus gaat worden, is het belangrijk dat u er over praat voordat u intiem wordt. Begin met een korte uitleg te oefenen, alleen, of met een goede vriend. Bespreek uw ziekte of ongeluk. Leg uit wat de operatie inhoudt en waarom u opvangmateriaal moet dragen. Als u geoefend heeft hoe u over uw situatie moet praten, is het makkelijker om dit met een nieuwe partner te doen.

Mijn partner en ik maken ons zorgen over de invloed op ons seksleven.

Als u een vaste relatie heeft, betrek dan uw partner erbij zodra u weet dat u een stomaoperatie moet ondergaan. Wanneer u dat doet, zal waarschijnlijk ook seks ter sprake komen. Daarom is het belangrijk voor u beiden dat u met uw chirurg of stomaverpleegkundige bespreekt hoe deze operatie al dan niet invloed heeft op uw seksleven. Veel (echt)paren zeggen dat het delen van deze ervaring hen juist dichter bij elkaar heeft gebracht.

IIk ben bang dat het verwisselen van het opvangmateriaal mijn partner zal afschrikken.

Een van de redenen waarom het belangrijk is dat u uw partner er in een vroeg stadium bij betrekt, is dat hij of zij kan zien hoe het opvangmateriaal in het ziekenhuis wordt verschoond. Het simpele feit dat hij of zij de stoma kan zien, helpt mee om zorgen weg te nemen. Het opvangmateriaal vervangen in het bijzijn van een professionele zorgverlener die vragen kan beantwoorden, kan helpen om u beiden gerust te stellen. Voor veel mensen is het daadwerkelijk hebben van een stoma minder schokkend dan het vooruitzicht een stoma te krijgen.

Ik ben bang dat ik voorlopig geen seks kan hebben.

Herstellen van een ingrijpende operatie kost tijd. Veel mensen ondergaan een stomaoperatie omdat er sprake is van een lichamelijke aandoening. Dit vertraagt het herstelproces na de operatie. Verwacht niet dat u uw seksleven weer kunt oppakken zodra u weer thuis bent. Praat met uw professionele zorgverlener over wanneer u weer seksueel actief kunt worden. Er bestaat geen vast tijdschema voor en de een voelt zich er eerder comfortabel bij dan de ander.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap