Zwanger zijn met een stoma

Als u in verwachting bent, is dat een spannende tijd voor u en uw gezin. En er is geen enkele reden waarom een stoma een negatieve invloed op uw zwangerschap zou moeten hebben.

Pregnancy with an Ostomy

Hier vindt u meer informatie over zwangerschap in combinatie met een stoma.

Het hebben van een stoma zou nauwelijks effect moeten hebben op uw zwangerschap. Mits u enkele voorzorgsmaatregelen treft, zouden deze maanden probleemloos moeten verlopen.

Hier zijn enkele punten waar u aandacht aan kunt besteden:

Obstipatie

Wanneer u een ileostoma heeft, kunt u tijdens de zwangerschap episodes met obstipatie ervaren. Dit kan ontstaan doordat de groter wordende baarmoeder de doorstroming van de darminhoud vertraagt of blokkeert en voorkomt dat de ontlasting via het ileostoma in het opvangzakje stroomt. De darmen gaan dan uitzetten, waardoor u een verkrampende buikpijn voelt.

Dit probleem kan worden opgelost door uw voeding tijdelijk te beperken tot vloeistoffen en rust te nemen. Als de uitscheiding via de stoma zich niet herstelt en u pijn blijft houden, moet u medische hulp inroepen. In zeldzame gevallen zijn een ziekenhuisopname en intraveneuze voeding noodzakelijk om de darmen 'rust te geven'.

Ochtendmisselijkheid

Vooral als u last heeft van ochtendmisselijkheid, is het belangrijk dat u voldoende drinkt, om uitdroging te voorkomen. Probeer ook vaak kleine hoeveelheden te eten en vermijd zware, vetrijke maaltijden. Raadpleeg onmiddellijk uw zorgprofessional als uw misselijkheid blijft bestaan of zo erg is dat niets kunt eten of drinken.

Infecties

Vrouwen met een urostoma hebben een grotere kans om tijdens de zwangerschap een nierinfectie te krijgen. Het is belangrijk dat u veel drinkt. Hoewel uw urine tijdens elk prenataal bezoek wordt onderzocht, moet u onmiddellijk uw zorgprofessional bellen als u denkt dat u een urineweginfectie heeft. De arts zal mogelijk aanvullende testen willen doen en zal bepalen of u antibiotica krijgt.

Als u een urostoma heeft, moet u de kleine slijmsliertjes in uw urine, die normaal zijn, niet verwarren met een infectie. Ook kunnen er kleine hoeveelheden bloed van de stoma zelf in uw urine zitten, maar ook dit wil niet zeggen dat u een infectie heeft. Vrouwen met een urostoma zijn vaak aangenaam verrast dat ze niet zo vaak naar het toilet hoeven als de meeste zwangere vrouwen.

Zwangerschapsgymnastiek

Meedoen aan zwangerschapsgymnastiek in groepsverband is een belangrijk onderdeel van de prenatale zorg. En er is ook geen enkele reden waarom u niet aan zwangerschapsgymnastiek zou kunnen doen. Naarmate uw buik dikker wordt, kunnen bepaalde bewegingen evenwel de veiligheid van het opvangzakje beïnvloeden. Vergeet niet uw opvangzakje te legen voordat u met de gymnastiek begint.

Stomaopvangsysteem vervangen

Naarmate uw buik groeit en verandert, zult u wellicht uw opvangsysteem moeten aanpassen. U zult bijvoorbeeld geen convexiteit hoeven te gebruiken. Als u het opvangsysteem vaker gaat vervangen, zult u wellicht iets anders moeten gebruiken. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw stomaverpleegkundige.

Het is verstandig om regelmatig uw stoma te meten en indien nodig de stomagrootte van uw huidplak aanpassen. De meeste vrouwen merken dat hun stoma na de geboorte weer snel terugkeert naar de oorspronkelijke grootte. Het is ook mogelijk dat uw huid na de geboorte verandert, omdat uw buik weer slinkt, en dan is het wellicht nodig om het opvangsysteem aan te passen.

Echografie

Als u een echografie krijgt, moet u er alert op zijn dat de olie of gel in de flexibele plakrand of de huidplak kan sijpelen. Hierdoor kan de kleefkracht afnemen of verdwijnen. Vervang na een echografie altijd uw huidplak. Maak de huid grondig schoon en controleer of alle sporen van olie of gel zijn verdwenen.

Als u een urostoma heeft, kan een echografie van de buik een probleem zijn. De afwezigheid van een blaas betekent dat er in een vroeg stadium van de zwangerschap mogelijk geen duidelijk beeld van de baby kan worden verworven. En in latere stadia kunnen echografieën worden belemmerd door de positie van uw baby ten opzichte van uw stoma. Wanneer het hoofdje van uw baby zich direct onder de stoma bevindt, wat vaker voorkomt, is meten niet eenvoudig. Een alternatief voor een echografie via de buik is een vaginale echografie, die vaak ook nuttig is voor het opsporen van problemen tijdens de vroege zwangerschap.

Dieet, medicatie en vitamines

Een gezond dieet is belangrijk tijdens elke zwangerschap, met of zonder een stoma. Vertel uw zorgprofessional tijdens uw prenatale bezoek welke medicijnen u gebruikt (ook medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn). Mogelijk wordt u een prenatale vitamine met foliumzuur aangeraden.

Bestaande aandoeningen en therapieën

Natuurlijk kunnen ook eventuele reeds aanwezige ziektes uw zwangerschap beïnvloeden. Als u nog verdere behandelingen moet ondergaan, zoals een chemokuur of bestralingen, is dit ook een reden tot zorg. Vraag uw zorgteam om raad.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap