Zwanger worden en een stoma

Het hebben van een stoma hoeft uw vermogen om zwanger te worden en een kind te baren niet in de weg te staan. Hieronder vindt u informatie over zwanger worden en uw stoma.

Getting Pregnant

Hier vindt u informatie over zwanger worden met een stoma.

Een stoma is geen beletsel om zwanger te worden. Als het niet lukt om zwanger te worden, heeft dat wellicht met andere dingen te maken. Hieronder vindt u een aantal feiten en aanbevelingen:

Praat met uw arts over uw gezondheidstoestand voordat u probeert zwanger te worden. Hij of zij zal u wellicht aanraden een afspraak te maken met een gynaecoloog voor een preconceptioneel advies, om eventuele problemen te bespreken.

Conceptie (bevruchting) is alleen mogelijk rond de tijd dat een vrouw ovuleert. Ovulatie vindt plaats wanneer bij de vrouw een eisprong plaatsvindt (er wordt een eitje afgegeven in de eileider) en zij klaar is om het mannelijk sperma te ontvangen. Dit gebeurt normaal gesproken circa 14 dagen vóór de volgende menstruatieperiode. Nadat het eitje is vrijgekomen, zijn de twee of drie dagen rond de ovulatie de meest vruchtbare periode. Dit is dus de beste tijd om gemeenschap te hebben als u zwanger wilt worden. Als u onregelmatig ongesteld wordt, of als u niet precies weet wanneer u ovuleert, kunt u een ovulatietest voor thuisgebruik proberen.

Conceptieproblemen kunnen zowel een lichamelijke als emotionele reden hebben. Mogelijk heeft uw partner traag zaad of is hij verminderd vruchtbaar, ovuleert u niet goed of functioneren uw eileiders niet optimaal. Zelfs zorgen maken over niet zwanger kunnen worden, kan op zich al een reden zijn waarom er geen conceptie plaatsvindt. Het goede nieuws is dat er vele moderne vruchtbaarheidsbehandelingen beschikbaar zijn. Welke behandelingsvorm u ook wordt aangeraden, u moet geduld hebben om deze te laten slagen.

Vroegtijdige prenatale zorg is belangrijk voor alle vrouwen. Bespreek het met uw zorgteam als u denkt dat u zwanger bent. Net als alle zwangere vrouwen zult u enkele problemen ondervinden, zoals ochtendmisselijkheid of brandend maagzuur. Het is ook mogelijk dat u veranderingen aan uw stoma bemerkt; bespreek dit met uw zorgprofessional of stomaverpleegkundige. 

Chemotherapie of bestralingen kunnen de conceptie en de zwangerschap beïnvloeden. Bespreek uw plan om zwanger te worden met uw zorgprofessional voordat u met een van deze behandelingen start. Hij of zij zal u wellicht aanraden sperma of eitjes in te vriezen, voor het geval uw vermogen om zwanger te worden door de behandeling wordt verstoord. Als u van plan bent om na deze behandelingen zwanger te worden, is het belangrijk dat u zo vroeg mogelijk zo veel mogelijk informatie verzamelt.

Houd deze feiten in gedachten als u zwanger wilt worden en een stomaoperatie heeft ondergaan. Maar bovenal: wees geduldig. Zwanger worden kan een hele uitdaging zijn, met of zonder stoma, en heeft tijd nodig. Maar, zoals iedere ouder u zal vertellen, het is het wachten meer dan waard.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap