Anticonceptie en een stoma

Elke situatie is weer anders, maar het is mogelijk dat u weinig hoeft te veranderen aan uw huidige vorm van anticonceptie of gezinsplanning. Onderstaand leest u meer informatie over anticonceptie en een stoma.

Contraception with an Ostomy

Hier vindt u informatie over de invloed van een stoma op anticonceptie.

Bent u seksueel actief en maakt u zich zorgen over de impact van uw stoma op anticonceptie of gezinsplanning? Er is een gerede kans dat het helemaal geen invloed heeft. De meeste anticonceptiemiddelen zijn bij mensen met een stoma net zo effectief als bij mensen zonder stoma. Alle gangbare vormen van anticonceptie zijn mogelijk – condooms, inwendige bescherming (zoals het spiraaltje, pessarium, enzovoort), de pil of een prikpil. Mannen kunnen een vasectomie (sterilisatie; verwijdering van de zaadleider) ondergaan als een permanente manier van gezinsplanning.

Het is echter wel belangrijk dat u bepaalde factoren meeweegt, afhankelijk van uw situatie.  

De pil en een ileostoma: er is bewijs dat anticonceptiepillen minder effectief kunnen zijn bij mensen met een ileostoma (een stoma van de dunne darm), omdat de opname in het lichaam mogelijk niet betrouwbaar is. De theorie is dat het middel zeer snel het spijsverteringsstelsel doorloopt, zonder volledig in het lichaam te worden opgenomen, waardoor de werkzaamheid kan afnemen. Mogelijk zult u de dosering moeten aanpassen als uw dunne darm het middel niet goed opneemt. Het kan ook zijn dat u een andere vorm van hormonale anticonceptie moet overwegen, zoals een prikpil (bijvoorbeeld progesteron) of een anticonceptiepleister. Praat met uw zorgprofessional thuis of uw zorgprofessional in de kliniek over gezinsplanning, om te bepalen wat voor u de beste vorm van geboortebeperking is.

Veranderingen door de operatie: bij sommige stomaoperaties verandert de anatomie van de vagina en de baarmoeder. Het is mogelijk dat hierdoor het gebruik van een pessarium of spiraaltje die in de baarmoeder worden ingebracht geen goede keuze meer is. Het inbrengen en weer verwijderen kan in dat geval namelijk moeilijk zijn. Vraag uw chirurg of uw anatomie is veranderd op een manier die van invloed kan zijn op anticonceptie.

Condooms: dit is een effectief alternatief voor mensen die problemen hebben met het gebruik van andere vormen van anticonceptie. Condooms zijn zeer betrouwbaar, mits ze consequent en op de juiste manier worden gebruikt.

Sterilisatie: als u en uw partner definitief hebben besloten geen kinderen meer te willen, is sterilisatie ook een mogelijkheid. Mannen kunnen in dat geval kiezen voor een vasectomie (verwijdering van de zaadleider). Bij vrouwen vindt sterilisatie doorgaans plaats via een laparoscopische procedure waarbij een zeer kleine camera wordt gebruikt om in de buik te kunnen kijken. Echter, als u een ingrijpende buikoperatie heeft ondergaan, is een laparotomie mogelijk de enige optie (hierbij wordt de buikholte geopend). De reden hiervoor is dat er in dit geval een grotere kans is dat een laparoscoop uw darm perforeert. Bespreek met uw zorgprofessional welke sterilisatiemogelijkheden er voor u zijn.

Uw zorgprofessional is altijd de aangewezen persoon om aan te vragen wat voor u de beste, meest effectieve vorm van anticonceptie is.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap