De beste lichaamsbeweging na een stomaoperatie

Wanneer u herstellende bent van een operatie, voelt u zich waarschijnlijk moe en heeft u weinig of helemaal geen zin in lichaamsbeweging of sporten. Het is belangrijk voor uw gezondheid en welzijn om met bewegen te gaan beginnen.

Best Exercises after Ostomy Surgery

Ontdek de beste vormen van lichaamsbeweging na een stomaoperatie.

Zelfs een klein beetje lichaamsbeweging kan u helpen om sneller van de operatie te genezen. Het kan ook complicaties voorkomen die door te veel liggen of zitten kunnen ontstaan. Bovendien, het hoeft geen zware lichaamsbeweging te zijn. Sterker nog, het is belangrijk dat u het rustig aan doet. Begin langzaam en geniet er van dat u weer een vaste routine aan het opbouwen bent.

Lukt het niet om de motivatie te vinden? Probeer iemand anders erbij te betrekken, bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Wanneer u weet dat iemand op u rekent om samen een stuk te gaan lopen, of een rondje te gaan golfen, is het makkelijker op te brengen. Dit soort lichaamsbeweging is niet alleen goed voor uw lichaam, maar ook goed voor uw sociale leven.

Laten we beginnen met enkele vormen van lichaamsbeweging die u op weg kunnen helpen uw fitheid en gezondheid weer op het oude niveau te krijgen:

Wandelen

Dit is de eenvoudigste en meest effectieve vorm van lichaamsbeweging. Wandelen biedt de volgende voordelen:

  • het bevordert de bloedsomloop;
  • het draagt bij aan het verhogen van uw mentale alertheid;
  • het geeft u een opkikker en een gevoel van doelgerichtheid.

 

U kunt vrij kort na de operatie al beginnen met wandelen en u kunt langzaam steeds wat langer en verder lopen. 

Lopen kunt u trouwens ook in huis doen. Luister ondertussen naar stimulerende muziek om het tempo te bepalen. Sommige mensen lopen de trap op en af om de conditie te vergroten. Mits het weer het toestaat, kan een wandeling in de frisse lucht wonderen verrichten, zowel lichamelijk als geestelijk.

Fietsen

Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, om meerdere redenen:

  • het is niet te belastend voor uw buikspieren en heeft ook geen grote impact;
  • u kunt het langzaam opbouwen en de afstanden steeds groter maken;
  • de frisse buitenlucht geeft energie.  

 

Echter, als u een perineale wond heeft, moet u beginnen met een andere vorm van lichaamsbeweging. Het kan lang duren tot het gebied van de wond is genezen. Het zitten op een fietszadel kan oncomfortabel zijn. Wandelen is dan een betere optie, in ieder geval tot de wond volledig is genezen.

Zwemmen

Zwemmen is wellicht nog de allerbeste vorm van lichaamsbeweging. Sommige mensen schrikken er voor terug om na hun stomaoperatie het water in te gaan, maar daar is geen enkele reden voor. Meer informatie hierover kunt u vinden in ons artikel over zwemmen met een stoma.

Overige favoriete activiteiten

Wellicht houdt u meer van andere activiteiten zoals (rol)schaatsen, joggen of tennis. Trainen met kleine gewichten waarbij u de beweging vaak herhaalt, kan ook zeer nuttig zijn. Het zal niet lang duren voordat u deze activiteiten weer kunt uitvoeren.

Let goed op hoe uw lichaam reageert. U kent uw eigen lichaam het beste. Als u buiten adem raakt van een activiteit of als het pijn doet, is het beter dat u iets anders gaat doen. Of neem in ieder geval een pauze en ga daarna weer verder, als u het nog kunt opbrengen.