6 - feiten over bevallen met een stoma

Bevallen met een stoma is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken. Maar er zijn wel een paar punten die we met u willen delen.

5 Facts about Childbirth with an Ostomy

Bereid u voor op bevallen met een stoma.

Maakt u zich zorgen over de bevalling? Het goede nieuws is dat de bevalling en geboorte bij vrouwen met een stoma normaal kunnen verlopen. Als uw voorplantingsorganen niet zijn beschadigd en na de operatie normaal werken, zouden er geen problemen hoeven te zijn.

Hieronder volgen 6 punten die we u willen laten weten voordat die speciale dag er is:

  1. Uw opvangzakje moet na de bevalling worden aangepast. Dit komt door de lichamelijke inspanning tijdens de bevalling en doordat de vorm en de stevigheid van uw buik na de bevalling veranderen. Zorg ervoor dat u een tas meeneemt met alles wat u nodig heeft voor het vervangen van opvangzakjes, voordat u naar het ziekenhuis gaat. 
  2. Als u een urostoma heeft, hoeft u niet bang te zijn voor problemen tijdens de bevalling. Als u een colostoma heeft en uw rectum (endeldarm) is verwijderd, maakt u zich wellicht zorgen of een vaginale bevalling voor u mogelijk is. De verwijdering van het rectum (de endeldarm) is alleen een probleem als de werking van de zenuwen is beschadigd.
  3. Als uw endeldarm is verwijderd en er sprake is van littekenweefsel in het perineum (het gebied tussen de vagina en de oorspronkelijke plaats van de anus), is wellicht een episiotomie vereist. Dit is een kleine inknipping om de vaginale opening te vergroting, waardoor de bevalling makkelijker wordt en het inscheuren van de vagina wordt voorkomen. Een episiotomie wordt ook vaak toegepast bij vrouwen die nog wel een endeldarm hebben, dus het is niet iets bijzonders tijdens een bevalling.
  4. Soms vindt de bevalling via een keizersnede plaats.  Als uw arts vindt dat een keizersnede noodzakelijk is, wordt dit doorgaans van te voren met u besproken. Als deze procedure bij u nodig is, zal uw zorgprofessional met u bespreken wat u kunt verwachten.
  5. Na de geboorte kan borstvoeding belangrijk zijn voor de band tussen moeder en kind en uw stoma hoeft dit niet te verstoren. Leeg uw opvangzakje voordat u borstvoeding geeft. Een beweeglijke baby kan een opvangzakje verplaatsen of een lek veroorzaken. Als u problemen met het geven van borstvoeding heeft, kunt u contact opnemen met een lactatiekundige in uw ziekenhuis of op  www.ilca.org.
  6. Maakt u zich zorgen over uw aandoening en de gezondheid van uw kind? Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of kanker erfelijk zijn. Dat is echter wel het geval bij een aandoening die bekend staat als familiaire polyposis coli (FPC) of familiaire adenomateuze polyposis (FAP). Als er bij u sprake is van deze aandoening, is het raadzaam om genetisch advies in te winnen.

Download de volledige pdf: Leven met een stoma: seks en ouderschap