5 slimme tips voor reizen met een stoma

U heeft alles op uw checklist voor de reis afgevinkt. Dus is het nu tijd om uw stomamateriaal en alle andere zaken in te pakken, lees hieronder enkele slimme tips om dit op de juiste manier te doen.

5 Smart Packing Tips for Travel with an Ostomy

Leer te pakken voor een zorgeloze trip.

U bent helemaal voorbereid op de reis en u heeft enkele belangrijke taken afgevinkt. Dus is het nu tijd om te gaan pakken, maar u weet alleen niet precies wat u met uw stomamateriaal moet doen. Volg de onderstaande slimme doch eenvoudige tips en u kunt er op vertrouwen dat het goed gaat.  

Slimme tip nr. 1 – Verdeel en heers: Verdeel de materialen die u nodig heeft. Pak een aantal in uw handbagage. Pak de rest in de bagage die u op de luchthaven incheckt, of in de bagage van een reisgenoot. Mocht vervolgens een van de tassen onverhoopt zoekraken, dan heeft u tenminste de materialen in de andere tas nog. Voor de meeste trips kunt u het beste twee keer zoveel materialen inpakken als u denkt nodig te hebben. En als u een cruise gaat maken, kunt u het beste nog iets meer meenemen.  

Slimme tip nr. 2 – Blijf kalm en hou 't bij de hand: pak voldoende materialen voor de korte termijn in uw handbagage. Zodoende hebt u ze bij de hand voor een snelle verschoning. Stop ze in een aparte kleine reistas, zodat u snel, eenvoudig en discreet een bezoek aan het toilet kunt maken. 

Slimme tip nr. 3 – Knip vooraf: Bij de meeste vliegmaatschappijen mag u geen schaar meenemen in het vliegtuig, ook niet voor stomamaterialen. Als u een op maat te knippen huidplak gebruikt, zorg er dan voor dat u van tevoren al voldoende huidplakken op maat knipt, zodat u ze bij de hand heeft voordat u op uw bestemming bent. U kunt uw schaar dan in de bagage pakken die u incheckt. Win informatie in bij uw vliegmaatschappij en ook bij de overheidsinstantie die er over gaat (kijk bijvoorbeeld in de Douane Reizen App).  

Slimme tip nr. 4 – Hou 't koel: stomamaterialen moeten onderweg koel worden bewaard. Als u per auto reist in een warm en vochtig klimaat, is het niet verstandig om de materialen in de kofferbak of het handschoenenkastje te bewaren. U kunt ze het beste in een koelbox of koeltas bewaren. En vergeet niet de richtlijnen voor opslag van de fabrikant te lezen. Zoek, wanneer u op uw bestemming bent aangekomen, een koele plaats voor de materialen, zoals een badkamerkast (mits de badkamer niet vol stoom komt te staan). 

Slimme tip nr. 5 – Hou 't schoon: U kunt gewone huishoudelijke producten gebruiken voor het weggooien van uw gebruikte opvangzakjes. Bewaar toiletpapier in uw reistas om de gebruikte opvangzakjes in te verpakken. Neem ook geparfumeerde luierzakjes of diepvrieszakjes mee om ze eenvoudig en discreet te kunnen weggooien. Vergeet ook niet vochtige reinigingsdoekjes mee te nemen voor eventuele ongelukjes, of om uw handen te wassen als er geen stromend water beschikbaar is.

Open of print de volledige pdf-brochure: Leven met een stoma: Reizen