Blaasaandoeningen diagnosticeren

Als u last heeft van blaasgerelateerde symptomen, kan uw zorgverlener diverse tests uitvoeren om een diagnose van het probleem te stellen. Bekijk de algemene testen en onderzoeken die worden toegepast om een blaasaandoening vast te stellen.


Diagnosing Bladder Disorders

Zie hoe artsen de diagnose van een blaasaandoening stellen

Als u last heeft van incontinentie, een zwakke urinestraal, moeizaam of pijnlijk plassen of andere blaas gerelateerde problemen, is het belangrijk dat u een afspraak maakt voor een lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek kan onder meer bestaan uit verschillende tests om een blaasaandoening vast te stellen. Lees hieronder wat u kunt verwachten..

Uw medische afspraak

Voor het vaststellen van een blaasaandoening is een volledig urologisch onderzoek nodig. Uw zorgverlener zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en uw medische voorgeschiedenis met u bespreken. Hij of zij kan u ook vragen stellen over uw vochtinname en hoe vaak u naar het toilet moet, het eventueel lekken van urine, welke medicijnen u gebruikt en uw medische voorgeschiedenis. Uw zorgverlener kan met verschillende specialisten samenwerken om tot een diagnose te komen.

Soorten tests voor een blaasaandoening

Zorgverleners maken gebruik van verschillende onderzoeken en tests om verschillende soorten blaasaandoeningen vast te stellen, waaronder:

  • Urineanalyse – een analyse van uw urine om te bepalen of er sprake is van een infectie, aandoeningen zoals diabetes vast te stellen en uw zorgverlener te helpen bij het bepalen of uw nieren goed werken.
  • Echografie – een scan die de vorm en positie van uw urinewegstelsel en de anderen organen in de buikholte zichtbaar maakt.
  • Cystoscopie – een interne beoordeling van uw blaas, urinebuis of prostaat met een klein, al dan niet flexibel instrument met onder andere een lampje en een lens.
  • Urodynamisch onderzoek – hierbij wordt gemeten hoe urine door de blaas, de sluitspieren en de urinebuis worden opgeslagen en uitgescheiden.
  • Cystometrografie – hierbij worden continu via een katheter vloeistoffen toegediend om de blaasdruk te meten.


Zoek direct hulp als u blaas gerelateerde symptomen bij uzelf bespeurt

Uw zorgteam kan aan de hand van de juiste tests en onderzoeken de oorzaak van uw symptomen bepalen. Wanneer de oorzaak eenmaal is vastgesteld, kunnen zij een behandelplan opstellen of u helpen bij het leren omgaan met uw aandoening.