Cranberrysap voor preventie van urineweginfectie - mythe of feit?

Als u ooit een urineweginfectie heeft gehad, heeft u waarschijnlijk gehoord dat het drinken van cranberrysap kan helpen. Laten we onderzoeken of cranberrysap urineweginfecties helpt voorkomen.


Diagnosing Bladder Disorders

Lees hier of cranberrysap urineweginfecties voorkomt.

Als u ooit een urineweginfectie heeft gehad, weet u hoe pijnlijk en ongemakkelijk deze aandoening kan zijn. Laten we onderzoeken of cranberrysap urineweginfecties helpt voorkomen. Bacteriën kunnen in de blaas leven zonder problemen te veroorzaken, maar soms kunnen ze oncontroleerbaar groeien en een urineweginfectie veroorzaken. Mensen die urinekatheters gebruiken, hebben een verhoogd risico om dit type infectie op te lopen. Dat komt omdat een katheter een directe weg voor bacteriën kan zijn om in de blaas te komen.

Veel mensen geloven dat het drinken van cranberrysap of het innemen van cranberryextract in capsulevorm urineweginfecties kan helpen voorkomen. Als u op internet kijkt, zult u waarschijnlijk veel artikelen vinden die de voordelen van cranberrysap ter preventie van urineweginfecties aanprijzen. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek? Is het slechts een mythe, of kan cranberrysap of -extract u echt helpen om urineweginfecties te voorkomen?

Het (zogenaamde) geheime ingrediënt in cranberrysap

Laten we, voordat we in het onderzoek duiken, bespreken wat cranberrysap te maken heeft met de preventie van urineweginfecties (of niet). De verbinding in cranberrysap waarvan wordt beweerd dat het mogelijk urineweginfecties helpt voorkomen, wordt proanthocyanidine genoemd. Sommige onderzoeken theoretiseren dat proanthocyanidinen kunnen helpen voorkomen dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Volgens deze hypothese helpt deze blokkerende werking urineweginfecties te voorkomen die worden veroorzaakt door de bacterie E. coli, een veelvoorkomende oorzaak van blaasontstekingen.

Het is het opmerken waard dat de voordelen van proanthocyanidinen niet alleen beperkt zijn tot de mogelijke invloed ervan op de preventie van urineweginfecties. Het is ook een antioxidant, en daarom kan het drinken van cranberrysap een positief effect hebben op de algemene gezondheid.

Het onderzoek naar cranberrysap en de preventie van urineweginfecties

Het is niet verrassend dat er behoorlijk wat onderzoek is gedaan naar het gebruik van cranberrysap of supplementen om mogelijk urineweginfecties te voorkomen. Maar wat verrassend is, zijn de uiteenlopende resultaten. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cranberrysap de incidentie van urineweginfecties kan helpen verminderen. Anderen hebben echter geen significante impact laten zien. En de zaken worden nog onduidelijker als u kijkt naar de proefpersonen voor de onderzoeken. Zij lopen sterk uiteen, van jong-volwassen vrouwen tot senioren. Ook het gebruik van een verblijfskatheter of een intermitterende katheter heeft de onderzoeksresultaten beïnvloed. Bovendien zijn er aanwijzingen dat cranberrysap de werkzaamheid van warfarine, een voorgeschreven geneesmiddel dat gebruikt wordt om bloedstolsels te voorkomen, gevaarlijk kan verhogen.

Ongeacht de uiteenlopende resultaten is één ding duidelijk: als u geen warfarine gebruikt, kan het waarschijnlijk geen kwaad om natuurlijk cranberrysap te drinken. U kunt echter beter geen cranberrysap drinken dat toegevoegde suiker en meer calorieën bevat. U kunt ook overwegen om in plaats daarvan een cranberrysupplement te nemen.

Raadpleeg uw zorgteam om te zien of cranberrysap of -extract kan helpen bij terugkerende urineweginfecties. Het is belangrijk op te merken dat er geen bewijs is dat capsules met cranberrysap of cranberryextract moeten worden gebruikt om bestaande urineweginfecties te behandelen. Als u een urineweginfectie heeft, raadpleeg dan uw arts voor behandelingsopties, waaronder mogelijk antibiotica. Om toekomstige urineweginfecties te voorkomen, kunt u contact opnemen met uw zorgteam om te zien of zij cranberrysap of cranberryextract in capsule- of pilvorm aanbevelen.