Tips voor het hebben en genieten van seks na een ruggenmergletsel

Ook na een SCI (spinal cord injury; ruggenmergletsel) is genieten van seksualiteit mogelijk. Het vereist alleen enige voorbereiding en ontdekkingszin.

Tips for Having and Enjoying Sex

Ontdek manieren om meer van seks te genieten.

Het oplopen van een ruggenmergletsel betekent niet het eind van uw seksleven. Verre van dat. U kunt een gezond en bevredigend seksleven hebben. U hoeft alleen rekening te houden met enkele praktische zaken. Vervolgens kunt u beginnen met het ontdekken van nieuwe sensaties en grotere mogelijkheden voor seksueel genot.

Enkele eenvoudige details als voorbereiding op seks met een ruggenmergletsel:

  • Zorg ervoor dat uw blaas leeg is, om onderbrekingen en andere vervelende zaken te voorkomen.
  • Als u een man bent en een verblijfskatheter heeft, vouw deze dan langs uw penis en houd de katheter op zijn plaats met een condoom of tape.
  • Zorg ervoor dat u ruimschoots voldoende hulpmiddelen bij de hand heeft om in een comfortabele houding gemeenschap te kunnen krijgen, zoals kussens, steunen, schuimrubber wiggen en restrainers met klittenband.
  • Houd een ruime hoeveelheid glijmiddel bij de hand.

Gevoeloefeningen: 4 stappen voor seksueel genot met een ruggenmergletsel

U bent wellicht iets van uw seksuele gevoelens kwijtgeraakt, maar er valt nog steeds veel te ontdekken. Als u een man bent en moeilijk een erectie kunt krijgen, zijn er medicijnen en mechanische hulpmiddelen die u kunt gebruiken. Als u een vrouw met een ruggenmergletsel bent, kunt u enkele problemen met seks ervaren, zoals afgenomen vaginale afscheiding. Het gebruik van een vrij verkrijgbaar glijmiddel vóór de seks kan helpen.

Man of vrouw, hieronder volgen vier stappen die u kunt zetten om seks plezieriger te maken.

  1. Ontdek: neem de tijd om de delen van uw lichaam te ontdekken waar het gevoel nog wel aanwezig is, en waar u gestimuleerd kunt worden. Laat uw partner uw hele lichaam verkennen: hoofd, haar, gezicht, nek, borst, buik, rug, billen, handen, voeten... overal. Hij of zij kan hierbij de handen, mond of een combinatie van de twee gebruiken. U kunt ook stimulerende middelen zoals olie, lotion, veren en vibrators gebruiken.
  2. Doe het langzaam, blijf gefocust: verken kleine gebieden tegelijk, ongeveer de grootte van uw hand. Het gevoel kan per centimeter verschillen. Focus alleen op het gevoel en de stimulering van het gebied en denk nu nog niet te veel aan de gemeenschap.
  3. Communiceer: geef feedback wanneer uw partner uw lichaam verkent. Voelt het geweldig, irriteert het of doet het pijn? Geef desnoods cijfers, als dat makkelijker is. Vergeet niet dat dit een intiem moment is en spreek op liefhebbende toon, om aan te geven dat u begrijpt dat uw partner alleen maar probeert te helpen.
  4. Geniet: als u deze stappen volgt, zult u moeiteloos tot geslaagde gemeenschap komen. Veel mensen met een ruggenmergletsel vertellen dat ze opgewonden raken en zelf een orgasme hebben gekregen door hypergevoeligheid boven het niveau van het letsel. Oren, nek, borst of andere gebieden kunnen zeer gevoelig zijn en kunnen eenvoudig worden gestimuleerd.

We zijn allemaal seksuele wezens en uw letsel verandert daar niets aan. Seks gaat om veel meer dan alleen een orgasme. Het schept een emotionele band tussen u en uw partner op manieren die de gemeenschap overstijgen. Het ontdekken van gevoelens maakt deze band nog sterker en de seks nog prettiger. 

Hollister wil graag de United Spinal Association en Mitchell S. Tepper, PHD, MPH bedanken voor hun hulp bij het verschaffen van informatie voor dit artikel. Hun boekje Living Your Life: Sexuality Following Spinal Cord Injury

kunt u gratis downloaden.