Ouderschap met een ruggenmergletsel

Als u een ruggenmergletsel heeft en vader of moeder bent, dan krijgt u te maken met enkele unieke uitdagingen, waaronder uw eigen twijfels. Zoek hulp om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Parenting with a Spinal Cord Injury

Opvoedkundige tips voor mensen met ruggenmergletsels.

Als u kinderen heeft, brengt een ruggenmergletsel een aantal unieke uitdaging met zich mee, op meerdere niveaus. Mobiliteitsproblemen kunnen voor grote obstakels zorgen bij het opvoeden van kinderen. Gelukkig zijn er verschillende praktische tips en oplossingen, waaronder het gebruik van vernieuwende aanpassingproducten waarmee u uw verantwoordelijkheden als ouder makkelijker kunt vervullen.

Ouders met ruggenmergletsels maken zich vaak zorgen over de invloed van de situatie op hun kinderen. Uiteindelijk gaat het bij opvoeden over liefde geven, de weg wijzen, verzorgen en koesteren. Uw verminderde mobiliteit zou u wat dat betreft niet in de weg mogen staan.

Parentificatie

Sommige ouders met een ruggenmergletsel maken zich ook zorgen over "parentificatie", een gezinssituatie waarbij kinderen al op jonge leeftijd worden gedwongen om voor hun gehandicapte ouders te zorgen. Ondanks de algemeen verbreide misvatting dat dit vaak voorkomt, heeft onderzoek aangetoond dat het slechts zelden het geval is. De meeste van deze ouders doen juist extra hun best om hun kinderen te behoeden voor een dergelijke zorglast.

Praktische uitdagingen en oplossingen

De dagelijkse opvoedtaken stellen ouders met een beperkte mobiliteit voor unieke uitdagingen, vooral als het om zeer jonge kinderen gaat. De baby in en uit bed tillen en in bad doen, luiers verschonen; dit zijn slechts enkele van de vele dagelijkse taken die voor problemen kunnen zorgen. Bij ouderparen waar de ander geen beperking heeft, kan de laatste een aantal van de moeilijkere taken op zich nemen.

Hier zijn enkele praktische tips:

  • Gebruik aanpassingsproducten. Er zijn veel vernieuwende aanpassingproducten waarmee u elke lichamelijke beperking bij dagelijkse taken kunt overwinnen. Through the Looking Glass, een non-profitorganisatie die gezinnen met beperkingen helpt, publiceert een overzicht van benodigdheden voor kinderverzorging voor ouders met kinderen tot drie jaar.
  • Consulteer een ergotherapeut. Een ergotherapeut kan helpen bij het adresseren van uw specifieke uitdagingen en kan aanbevelingen doen. Hij of zij kan u ook helpen de juiste hulpmiddelen voor aanpassingen, plus toebehoren, te kiezen.
  • Wees openhartig tegen uw kinderen. Het is belangrijk dat u open en eerlijk met uw kinderen over uw lichamelijke beperkingen kunt praten – zeker als ze al iets ouder zijn. Kinderen zijn flexibel en kunnen zich verrassend goed aanpassen. Hoewel het belangrijk is dat u hen niet dwingt om voor u te zorgen (zie het gedeelte 'Parentificatie' hierboven), zullen ze u wel af en toe moeten helpen.
  • Wees creatief. De meeste mensen met een ruggenmergletsel zijn zeer inventief in het vinden van andere, vernieuwende manieren om hun beperkingen te overwinnen. Uw rol als opvoeder zal mogelijk van u vereisen deze vaardigheden naar een hoger plan te tillen. In sommige gevallen zult u moeten experimenteren en zal het niet gelijk lukken, maar u komt er vast uit.

 

Het is waar dat kinderen opvoeden voor mensen met een ruggenmergletsel niet eenvoudig is, maar twijfel niet aan uw vermogen om zorgzame, verantwoordelijke en meelevende kinderen groot te brengen. U kunt een groot deel van uw dagelijkse opvoedtaken met slechts enkele aanpassingen beduidend makkelijker maken.