Vier manieren waarop partners moeilijke gesprekken na een ruggenmergletsel makkelijker kunnen maken

Goede communicatie met uw partner is essentieel voor uw relatie – en uw seksleven. Praten over gevoelige onderwerpen na een ruggenmergletsel is lastig, daarom hieronder enkele manieren om dit gemakkelijker te maken.

4 Ways Couples Can Make Difficult Talks Easier

Praat met uw partner over seks na een ruggenmergletsel. Hieronder volgen enkele tips.

Gesprekken over gevoelige onderwerpen kunnen moeilijk zijn, zelfs met iemand waar u van houdt. Dit geldt met name wanneer u over seks praat na een ruggenmergletsel. Soms kan de manier waarop we met elkaar praten een grote invloed hebben. Hieronder volgen enkele tips voor een geslaagd gesprek met uw partner.

  1. Spreek in de ik-vorm. Zeg niet "Je vindt me niet meer aantrekkelijk", maar geef je mening: "Ik ben bang dat je me niet meer aantrekkelijk vindt". Op deze manier kunt u uw zorgen aan uw partner kenbaar maken zonder te klinken alsof u hem of haar beschuldigt.
  2. Laat uw negatieve emoties niet met u op de loop gaan. In het vuur van het gesprek kan het lastig zijn om niet iets te zeggen dat ongevoelig of gemeen klinkt. Stop en adem diep in. Verander wat u wilde zeggen naar de ik-vorm en spreek op een rustige toon. Als u dat niet doet, voelt uw partner zich wellicht aangevallen.
  3. Kom met suggesties, niet met eisen. "Ik zou wel een nieuw standje willen proberen waarover ik heb gelezen. Zou je dat willen?" Met deze subtielere aanpak staat uw partner eerder open voor nieuwe ideeën en komt u nader tot elkaar.
  4. Luister goed. Een van de basisprincipes voor een goed gesprek is het vermogen om echt te luisteren. Zorg ervoor dat u uw partner de ruimte laat om zich uit te drukken zonder onderbrekingen. Doe uw best om tijdens het luisteren de behoeften van uw partner te begrijpen.

Als u blijft worstelen met het praten over gevoelige onderwerpen, zoals seks, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Raadpleeg een professionele relatietherapeut om u door de moeilijke periode heen te helpen.