Terugkeren naar het dagelijks leven na een ruggenmergletsel

In het begin kan het moeilijk zijn om uw leven na een ruggenmergletsel voor te stellen. Ontdek deze tips om u te helpen terugkeren naar een dagelijkse routine.

Returning to Everyday Life after a Spinal Cord Injury

Terugkeer naar een dagelijkse routine na een ruggenmergletsel.

Na uw thuiskomst uit het ziekenhuis heeft u ongetwijfeld nog veel vragen over uw herstel en over hoe uw nieuwe leven er uit zal zien. Uw zorgteam zal u voorbereiden op wat u kunt verwachten om nog in staat te zijn om te doen; dit wordt uw “functionele afloop” genoemd.

Iedereen met een ruggenmergletsel is anders als het over het vermogen om activiteiten uit te voeren gaat. Uw functie is afhankelijk van uw letsel en de ernst ervan (vaak wordt hiernaar verwezen als “volledig” of “onvolledig”). Het is belangrijk dat u de hulp krijgt die u nodig heeft om uw terugkeer naar uw dagelijks leven zo probleemvrij als mogelijk te maken.

Dit zijn enkele belangrijke activiteiten waaraan u en uw zorgteam zullen werken om uw overgang makkelijker te maken.

Uzelf voorbereiden op succes

Uw revalidatie zal het aanleren van nieuwe vaardigheden omvatten. Deze vaardigheden beginnen met de basis, zoals in en uit uw rolstoel stappen, naar het toilet gaan en baden. Het zal niet lang duren voor u meer gevorderde vaardigheden zult aanleren, zoals het besturen van een speciaal uitgeruste auto, het leren van een nieuwe sport of andere manieren om u mobiel en sociaal actief te houden.

U zult afhankelijk zijn van een aantal nieuwe hulpmiddelen. Uw zorgteam zal u helpen bij het bepalen van het type rolstoel welke het beste voor u is. U heeft mogelijk een douchestoel of -zitbank nodig zodat u veilig in en uit uw badkuip kunt komen. Daarnaast heeft u mogelijk speciale hulpmiddelen nodig voor darmbeheer en blaaszorg.

Uw fysiotherapeut kan u mogelijk bepaalde aanpassingen aan uw interieur aanbevelen. Dit kan gaan om hellingplaten en relingen om u te helpen overal te komen en producten die het makkelijker te maken om kastjes, aanrechten en andere plaatsen makkelijker te bereiken.

Er verandert heel veel tijdens deze periode en u zult veel nieuwe dingen moeten leren. Uiteindelijk zult u alle nieuwe vaardigheden gewoon worden en beschikt u over alle uitrusting en hulpmiddelen die u nodig heeft om uw dagelijkse activiteiten zonder problemen uit te voeren.

Motiveer uzelf met doelen

Een belangrijk onderdeel van uw revalidatie omvat het stellen van doelen om naar te streven. De doelen zijn voor iedereen anders. Het algemene plan is het kunnen hervatten van uw leven en opnieuw zo goed als u kunt de routines en activiteiten uitvoeren die u deed vóór uw letsel. Patiënten die persoonlijke doelen stellen, melden een betere algemene tevredenheid en ze pasten zich makkelijker aan het leven na hun letsel.

Enkele praktische tips voor het stellen van doelen:

  • Start met kleine, regelmatige doelen die u dagelijks kunt bereiken. Uw fysiotherapeut kan enkele haalbare doelen voorstellen.
  • Voor persoonlijke doelen op lange termijn: denk even na over wat u uit het leven wilde halen vóór uw ongeval. Het kan mogelijk zijn dat u wilt streven naar hetzelfde.
  • Levensdoelen zoals afstuderen aan de universiteit, het vinden van een geweldige baan, trouwen, of een gezin stichten, zijn mogelijk wat moeilijker, maar ze zijn mogelijk wel nog binnen handbereik
  • Identificeer de hulp die u nodig heeft om uw doelen te bereiken, zoals aangepaste computerapparatuur, of personen of ondersteuning van organisaties voor mensen met ruggenmergletsels

Uw algemene gezondheid

Het is belangrijk om uw algemene gezondheid goede zorg te geven naast de zorg voor uw ruggenmergletsel. Het type benodigde onderzoeken en tests varieert afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en medische voorgeschiedenis.

Hier zijn enkele aanbevolen gezondheidstips:

  • Ga eenmaal per jaar op medische controle en laat u vaccineren tegen de griep
  • Maak een jaarlijkse afspraak voor een urologisch onderzoek; dit kan een urodynamisch onderzoek omvatten (een speciaal blaasonderzoek)
  • Monitor uw lichaamsgewicht. Het moet uw doel zijn om uw gewicht normaal te proberen houden.
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, eet gezond en rook niet. Uw risico op een hartaanval en beroerte is hetzelfde als bij personen zonder ruggenmergletsel.