Uw gids voor blaaszorg

Uw blaasfunctie kan worden verstoord door een ruggenmergletsel. Lees hier meer over hoe u blaasongevallen en -problemen kunt voorkomen.

Your Guide to Bladder Care

Lees hier meer over blaaszorg na een ruggenmergletsel.

Een ruggenmergletsel kan de manier waarop uw blaas functioneert, beïnvloeden. Gelukkig zijn er een aantal stappen en behandelingsopties die u kunt nemen om de effecten van blaasproblemen te minimaliseren.

Problemen met blaascontrole die u kunt ervaren

Het proces van urineren vereist onverstoorde communicatie tussen de blaas en de hersenen. Daarom kan een ruggenmergletsel de manier waarop uw blaas werkt veranderen.

Uw blaas kan zich mogelijk te vaak of te weinig legen. Het is ook mogelijk dat uw sluitspieren niet goed werken. De manier waarop uw blaas en sluitspieren functioneren, is afhankelijk van de locatie en de omvang van uw letsel.

U dient echter te weten dat een blaas die door een ruggenmergletsel is aangetast (een neurogene blaasfunctie stoornis) zich doorgaans niet zelf leegt. Raadpleeg uw zorgteam voor een blaascontroleprogramma en behandelingen die kunnen helpen. Een blaascontroleprogramma kan intermitterende katheterisatie, uitwendige katheters en/of medicatie omvatten.

Het is belangrijk om de hoeveelheid vloeistof die u drinkt in de gaten te houden en om u aan een regelmatig schema te houden voor het legen van uw blaas. Wanneer u uw blaas leegt, dient u er elke keer voor te zorgen dat u de hele procedure afmaakt.

Uw revalidatieteam zal u helpen een schema op te stellen op basis van uw behoeften en de hoeveelheid vloeistoffen die u doorgaans drinkt.

Het is daarnaast even belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen en programma's die uw zorgteam u heeft verstrekt. Dit helpt u om ongevallen of ernstigere problemen zoals urineweginfecties te voorkomen. De sleutel is waakzaam blijven met aangepaste zorg en aandachtroutines voor uw blaas.